Serbia, gazda Campionatului European din decembrie


• chiar dacă îşi depusese candidatura, România a ratat şansa de a organiza turneul final
 

romania_serbia1_euroO decizie bizară şi încă neînţeleasă în totalitate a pus pe jar handbalul european. Olanda, aleasă de doi ani în calitate de ţară organizatoare pentru CE de handbal feminin din decembrie, a anunţat în luna mai că, din cauza lipsei fon­du­rilor, nu va mai putea organiza turneul final. Astfel, chiar dacă majoritatea statelor europene nu traversează o perioadă economică tocmai „roz”, iar timpul rămas până în ultima lună a acestui an nu este tocmai suficient, au existat câteva federaţii naţionale care au intrat „pe firul” organizării Campionatului European. Pe lângă federaţiile din ţările nordice, cotate cu cele mai mari şanse la adjudecarea dreptului de a organiza turneul, şi România a depus o candidatură destul de „solidă”, preşedintele Fede­raţiei Române de Handbal beneficiind inclusiv de sprijinul necon­diţionat al premierului Victor Ponta în demersul său.

Însă, tocmai când atâţia granzi ai handbalului european îşi făceau tot felul de planuri, iată că, surpriza s-a numit Serbia. Marele avantaj al vecinilor noştri l-a constituit existenţa bazei materiale bine pusă la punct, care a fost folosită cu prilejul CE masculin, din anul precedent. Astfel, într-un comunicat postat pe site-ul propriu, Federaţia Europeană de Handbal anunţă că oraşele Belgrad, Novi Sad, Niş şi Vârşeţ vor fi gazdele Europeanului din acest an, turneul final urmând să aibă loc în perioada 4-16 decembrie.

Reamintim, echipa naţională a României s-a calificat la acest cam­pio­­nat, câştigând o grupă în care s-au aflat chiar gazdele turneului. Serbia a încheiat pe locul al doilea, ratând iniţial calificarea, însă, din noua pos­tu­ră de ţară organizatoare, va benefi­cia de locul pe care îl deţinea Olanda.