Septembrie, sub semnul protestelor Coaliției profesioniștilor din sănătate?


• Bușu, jurist Colegiul Medicilor din România, filiala Vâlcea: „dacă nu se face nimic, de la 1 noiembrie există riscul ca medicii să înceteze lucru și să-și dea demisia” • Vîlcu, președinte Colegiul Farmaciștilor Vâlcea: „Suntem nemulțumiți, dar nu vom protesta”
 

Joia trecută, pe 18 iulie, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști din România, Colegiul Farmaciștilor, Colegiul Psihologilor, Ordinul Asistenților Medicali, Sindicatul Sanitas, Camera Federativă a Medicilor au constituit Coaliția profesioniștilor din sănătate. Toți acești factori și-au dat mâna în semn de nemulțumire privind sistemul sanitar românesc. Ei solicită rectificarea pozitivă a bugetului Sănătății, dublarea, de la 1 septembrie, a veniturilor rezidenților și o lege specială a salarizării. Mai precis, potrivit declarației președintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, salarizarea de bază ar trebui să se ridice la trei salarii medii/economie. De la 1 septembrie, dacă nu se face ceva în privința doleanțelor, Coaliția specialiștilor din sănătate trece la proteste.

„Ceea ce s-a făcut în iunie, pe 20, în ședința Colegiului Național a fost o reuniune a factorilor din sănătate la care au aderat și mișcările sindicale: Sanitas, Sindicatul Liber și Sindicatul Carol Davila. Doleanțele înaintate Guvernului nu sunt de ieri, de azi. Au fost înaintate de un an de zile. S-a stabilit, într-adevăr, și un calendar al protestelor, stabilindu-se ca fiecare unitate să-și organizeze singură calendarul. Se va discuta, în prealabil, cu autoritățile locale, poate, spun poate, vor fi și marșuri. Cert e faptul că la 1 noiembrie, dacă nu se face nimic, există riscul ca medicii să-și înceteze lucrul și să-și depună demisiile. Revendicările noastre nu vizează, în primul rând, banii. Vrem condiții mai decente pentru medici, apoi, ne gândim la veniturile rezidenților și, într-un final, salarizarea medicilor să se facă în funcție de pregătire. În ziua de azi, cu cât înveți mai mult cu atât câștigi mai puțin. Discutăm și despre linșaj. Când există probleme arzătoare în sănătate, atunci este pus în față un medic al cărui pacient a decedat, a primit șpagă și, uite așa, toți sunt luați laolaltă. Întreaga grupare este trasă în jos. Singura problemă a guvernanților este aceea că, din martie,de când a fost introdusă directiva europeană ce prevede plata medicamentelor în 60 de zile, s-a acumulat o datorie de 1 miliard euro. Bugetul de anul acesta este gravat. Asta nu înseamnă că nu-i vom păsui, dar vrem să vedem că se vrea să se facă ceva”, a precizat, pentru ziarul nostru, Adrian Bușu, jurist Colegiul Medicilor din România, filiala Vâlcea.

Contactat, Samoil Vîlcu, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, filiala Vâlcea, s-a arătat dezamăgit total de ce se întâmplă în sănătate, dar farmaciștii nu vor trece la proteste: „Măsuri până la 1 septembrie nu se vor lua. Se vor târî așa…Promisiuni au tot fost. În plus, nu avem Legea sănătății, deși au avut timp la dispoziție. E un sistem fără mecanisme, fără cultura sănătății. Avem și noi farmaciștii din spitale care sunt nemulțumiți de cum decurg lucrurile, dar nu vom trece la proteste. Există nemulțumiri, dar nu vom protesta”.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în sistem, dacă se va ține cont de doleanțele factorilor din sănătate, dar și dacă aceștia își vor păstra punctele de vedere.