Senzațional! ICSI a câştigat Marele Premiu al Salonului INNOVA Barcelona 2017!


România a participat în perioada 4-6 mai la Salonul INNOVA BARCELONA – 2017. La salon, au fost prezente 10 țări, care au expus 200 de proiecte inovative.
Marele Premiu al Salonului INNOVA Barcelona 2017 a revenit invenției „Procedeu de obținere a adsorbantului carbonic derivat din cenuşă şi adsorbantul carbonic astfel obținut” având ca autori pe Elena David şi Ioan Ştefănescu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogeni şi Tehnologii Izotopice INC-DTCI-ICSI Râmnicu Vâlcea.
Invenția se referă la un proces de obținere a unui adsorbant derivat din fracția de carbon nears, conținută în cenuşă zburătoare şi la adsorbantul carbonic obținut şi modificat chimic la suprafață pentru a-i creşte capacitatea de captare a CO2 şi care poate fi utilizat în procesele de control al poluării mediului prin emisii de gaze de ardere sau pe scară mai largă în procese de separare solid-gaz.
Palmaresul pentru 30 de invenții prezentate în Standul României, organizat sub egida Ministerului Cercetării şi Inovării: 27 medalii de aur; 3 medalii de argint; 19 premii speciale (12 la ceremoniile organizate în 4 şi 5 mai şi 7 premii acordate în stand).
La Salonul INNOVA BARCELONA-2017 au mai fost prezente patru invenții româneşti, în Standul INCD Protecția Mediului, care au obținut două medalii de aur şi două medalii de argint.
În acest sens, azi, începând cu orele 15:00, Prefectura va organiza evenimentul dedicat domnului prof. univ. dr. Ioan Ștefănescu și doamnei dr.chimist Elena David, cercetători în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice, care au obținut marele premiu al salonului INNOVA desfășurat la Barcelona.