Se resfinţeşte biserica de lemn-monument istoric de la Pietrari-Angheleşti


Între anii 2009-2013, Fundaţia HAR din Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâl­cea, cu sprijinul financiar al programu­lui „eea grants” (finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein şi Nor­vegiei) şi al Asociaţiei Fondului Cul­tural Naţional, a strămutat şi restaurat la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni biserica de lemn-monument istoric de la Pietrari-Angheleşti, judeţul Vâlcea.

Cercetările întreprinse asupra mo­nu­men­tului au pus în evidenţă faptul că ju­de­ţul Vâlcea este astăzi beneficiarul ce­lei mai vechi biserici de lemn atestate din Ţara Românească, lăcaş de cult ortodox unic în momentul de faţă prin arhitectura sa.

Conform celor două pisanii de pe grinda centrală dintre pronaos şi naos, biserica a fost prima dată ctitorită la sfârşitul veacului al XVI-lea, având hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, apoi strămutată şi rectitorită de „Popa Vasilie cu satul” într-o localitate din apropierea Pietrarilor, la 1655. În 1737, această biserică de lemn a fost din nou strămutată, de data aceasta în cătunul Angheleşti al satului Pietrari de către Preotul Ghe(o)rghe şi a primit un nou hram: „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Monumentul a fost salvat de la dis­pa­riţie datorită eforturilor şi deo­sebitei pri­ce­peri ale regretatului director şi coordo­na­tor de proiecte al Fundaţiei HAR, sculp­torul şi restauratorul Alexan­dru Nancu.

În lunile august-octombrie 2013 au fost reintegrate şi în biserica de la Pietrari şi restaurate cele două timpane cu frescă pictată, ce fuseseră extrase cu ocazia demontării bisericii, în anul 2009.

Finalizarea lucrărilor de restaurare a monumentului eclesial de la An­ghe­leşti-Pietrari va fi încununată de res­fin­ţirea bisericii, în ziua de 19 octombrie 2013, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, începând cu ora 9.00.

În anul declarat de Patriarhia Orto­doxă Română ca „anul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, biserica va fi resfinţită cu acest hram, cel pe care îl primise, de altfel, la prima sa ctitorire.

Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie vor fi oficiate de P.S. Emilian Loviş­tea­nu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râm­­ni­cu­lui, în prezenţa şi cu bine­cu­vân­­tarea I.P.S. Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicu­lui, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Luiza BARCAN,

Director Fundaţia HAR