Se caută 400 de muncitori la cules mazăre, în Danemarca și Portugalia


Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza, la mijlocul lunii februarie 2016, în Oradea și/sau Timișoara, o bursă a locurilor de muncă în sectorul agricol, la cules de mazăre – 400 locuri (300 locuri pentru Danemarca și 100 locuri pentru Portugalia).Durata contractului: 1 iunie – 1 septembrie 2016 – lucru în Danemarca;1 martie – 1 iunie 2016 – lucru în Portugalia. Programul de lucru este de 6 zile/săptămână. Munca începe devreme dimineața și se termină în jurul prânzului. Condiţii: pentru Danemarca: cazarea se face în corturi aduse de lucrători; în camping sunt disponibile: bucătărie, sală de mese, toalete, dușuri, mașini de spălat, TV și internet.

Taxa de cazare plătită de lucrător/zi este 4,5 euro și acoperă inclusiv gazul, apa și electricitatea. Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziția lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană; opțional, lucrătorii pot să își aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă.  pentru Portugalia: cazarea se face în apartamente cu 1 – 4 camere, cu bucătărie, toaletă și duș; de obicei stau două persoane într-o cameră. Taxa de cazare plătită de lucrător/zi este de 2 euro și nu acoperă costul gazului și electricității, care trebuie plătit, conform consumului, de lucrător. Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de angajator. Plata muncii: în Danemarca, este în funcție de cantitatea culeasă. Salariul este în jur de 0,6 euro/kg +12,5% bani de concediu. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației daneze; în Portugalia, este în funcție de cantitatea culeasă. Salariul minim pe lună/persoană pentru 172 de ore de lucru este de 690 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg/lună, se va plăti, pentru fiecare kg. cules în plus, 0,35 euro/kg, ca bonus la salariul minim. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației portugheze. Transportul dus-întors în/din Danemarca sau Portugalia este în sarcina lucrătorului. Cerinţe: vârstă minimă – 18 ani; cunoştinţe de limba engleză – nivel minim; muncă fizică grea, indiferent de climă; experienţa în muncă agricolă constituie un avantaj; lucrătorii trebuie să fie motivați și flexibili în privința programului. Candidații trebuie să trimită un CV model EUROPASS, în limba engleză, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk.  (instrucţiuni de aplicare www.My-greenpeas.com).

Preselecţia persoanelor care au aplicat se face telefonic sau prin e-mail de către angajator. Invitarea la selecţie a persoanelor preselectate de către angajatorul danez se va face în timp util de consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor și/sau Timiș. Termen limită de trimitere a CV-ului este 1 februarie 2016.