Scaunele pentru noul Audi se vor produce la Budeşti!


• fabrica din comuna de lângă Râmnic va începe producţia în data de 1 martie

Probabil cea mai bună veste din ultimii ani pentru economia judeţului Vâlcea se numeşte Fau­recia, compania producătoare de componente auto din Franța care va deschide o fabrică în co­muna Budeşti. Compania este cont­rolată de producătorul de auto­turisme PSA Peugeot Citroen, având, de exemple, în anul 2007, peste 60.000 de angajați și vânzări de 12,66 miliarde de euro.

Prezenţi la Tălmaciu şi Mioveni

În România, grupul francez deține Euro Auto Plastic Systems (Euro APS, Divizia interioare) din Mioveni și Faurecia Tălmaciu (Divizia de scaune). Compania franceză a preluat, în luna ianuarie 2008, 50% din compania Euro Auto Plastic Systems (Euro APS) din Mioveni, de la firma portugheză Simoldes Plasticos.
Euro APS produce și livrează, printre altele, panouri de uși, bare de protecție și sisteme de amortizare a zgomotului pentru uzina Dacia din Mioveni, a grupului francez Renault. Euro Auto Plastic Systems a fost înființată în anul 2002 de către AD Plastik Croația și Simoldes Plasticos din Portugalia și este cel mai important furnizor de repere de mase plastice pentru clientul Renault – Dacia. În ianuarie 2007, Faurecia a preluat acțiunile companiei Simoldes Plasticos. Activitatea firmei se bazează pe producția de piese injectate din plastic și piese termoformate și are în prezent 661 de angajați.
Faurecia Seating Tălmaciu a fost înființată în septembrie 2003 pentru a produce huse pentru scaune auto. Într-o lună se realizează, în medie, huse pentru 28.000 de mașini. Clienții princi­pali sunt: Audi, BMW și Peugeot. Faurecia Seating Tǎlmaciu deține o nouă sucursală, la Craiova, care produce exclusiv pentru Ford sistemul de evacuare.

Autorităţile din Budeşti, pregătite pentru a sprijini fabrica

Viceprimarul comunei Budeşti a declarat că fabrica de la Vâlcea a celor de la Faurecia îşi va începe activitatea în jurul datei de 1 martie. „După cum v-am mai spus şi cu alte ocazii, eu, domnul primar Gheorghe Mirea și întrea­ga comunitate din Budeşti ne bucurăm enorm că primul mare investitor care vine în Vâlcea alege localitatea noastră. Asta înseamnă că avem potenţial de dezvoltare şi, de-a lungul timpului, primăria şi-a făcut datoria. Pe lângă lucrările pe care le avem în derulare, avem un proiect care prevede asfaltarea a trei kilometri de drum, care va face legătura între DJ 677 şi DN 67, pe la Barza, Astrans şi va ieşi la barajul dinspre Ambient. Aproape 70 % dintre locuitorii din Budeşti vor beneficia de o scurtătură foarte bună cu Rm. Vâlcea, evitând intersecţiile de pe DN 7 (Vadova şi PECO Boromir, unde va fi amenajat şi un sens giratoriu), care în general sunt foarte aglomerate. Acest drum va pune în valoare, totodată, terenurile din zona dealer-ului Mercedes, unde am început să avem o activitate economică intensă. Aceasta va fi o lucrare mare, cu pod peste Sâmnic”, a declarat viceprimarul Ionel Vlădulescu.

Investiţie de 8 milioane de euro

Din informaţiile noastre, con­cernul francez va investi în fabrica de la Budeşti peste 8 milioane de euro, urmând să angajeze 1.600 de salariaţi. „Acest angajament pe care l-am luat în faţa comunităţii locale întăreşte prezenţa noastră ca cel mai important angajator din regiune. Existenţa unui personal înalt calificat în judeţul Vâlcea, precum şi suportul şi implicarea activă a tuturor factorilor de influenţă locali – autorităţi publice, membrii comunităţii locale, consti­tuie argumente solide pentru concernul Faurecia în vederea extinderii activităţii din România. Noua investiţie demon­strează încrederea companiei noastre în potenţialul pe termen lung al pieţei industriale vâlcene”, au transmis oficialii francezi. „Investi­ţia în noua hală de producţie se ridică la peste opt milioane de euro şi va avea o suprafaţă cons­truită de 12.000 de metri pătraţi, urmând să fie finalizată în februa­rie 2016. Noua hală de producţie, proiectată după standarde euro­pene, cu o capacitate de integrare a peste 1.600 de angajaţi (cea mai mare din grupul Faurecia), va conduce la o creştere semnifi­cativă a numărului locurilor de muncă, atât pentru personalul direct productiv, cât şi pentru specialiştii cu profil tehnic. Conform modelului indus­tri­al prezent în toate regiunile cu indus­trie de componente auto, implantarea unei companii de talia Faurecia va atrage şi alţi furnizori, rezul­tatul concret fiind o accele­ra­re semnificativă a întregii activităţi economice”, se mai arată în informarea transmisă de francezi.