Sărbătoarea Căpşunului – ediţia a XLII-a


• tradiţia comunei Buneşti dusă mai departe

edil_radiÎn comuna Buneşti, condusă de Viorel Radi, unul dintre cei mai gospodari edili din judeţul nostru, va avea loc, duminică, 3 iunie, „Sărbătorea căpşunului”. Manifestare ce a ajuns la cea dea XLII-a ediţie. În legătură cu această frumoasă manifestare, primarul Viorel Radi ne-a declarat: «„Sărbătoarea căpşunului” este proiectul cultural, iniţiat în urmă cu 42 de ani, în scopul susţinerii culturii unui fruct cu potenţial în zona noastră agricolă, sursă de sănătate dar şi aducătoare de venituri pentru cultivatori. Contextul acestei sărbători ne primeşte să ne cunoaştem atât valorile spirituale cât şi realizările economice şi sociale.» Acest eveniment cunoscut în tot judeţul nostru, şi nu numai, este organizat în fiecare an de către Primăria comunei Buneşti, Consiliul Local Buneşti şi Căminul Cultural Buneşti, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea din cadrul Consiliul Judeţean Vâlcea, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea din cadrul Prefecturii Judeţului Vâlcea, Camera Agricolă Judeţeană Vâlcea, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Vâlcea şi Palatul Copiilor Râmnicu-Vâlcea.

Programul manifestărilor, ce se desfăşoară în această zi de sărbătoare pentru comuna Buneşti, va debuta, în Sala de festivităţi a Primăriei Buneşti, între orele 9.00-10.00, cu consultaţii agricole oferite de cercetători, specialişti în domeniul culturii căpşunului, reprezentanţi ai instituţiilor abilitate de la nivelul judeţului; vizitarea expoziţiei cu soiuri de căpşuni nou introduse în cultură şi adaptate condiţiilor pedo-climatice locale. La această expoziţie participă cultivatori de căpşuni din mai multe zone ale judeţului nostru.

Apoi pe traseul Şcoala cu clasele I-VIII – Primăria comunei Buneşti, între orele 10.00-10.30, se va desfăşura parada Alaiul tradiţional al cultivatorilor de căpşuni, în frunte cu primarul comunei, însoţiţi de Fanfara „Gabriel Chaborschi” a Palatului Copiilor Râmnicu-Vâlcea, urmată de hora cultivatorilor.

De la 11.00-11.45, va avea loc deschiderea oficială a celei de a XLII-a ediţii a sărbătorii, pe o scena în aer liber, special amenajată cu această ocazie. Rostesc alocuţiuni: Viorel Radi, primarul comunei Buneşti; reprezentanţi ai organismelor alese democratic la nivelul judeţului şi al Parlamentului României; specialişti în domeniul agriculturii; iar în încheiere vorbește prof. Mihai Ilie, iniţiatorul acestui frumos proiect. Bineînțeles nu lipsește festivitatea de premiere a cultivatorilor cu rezultate deosebite în anul 2012.

Programul va continua, începând cu ora 12.00, cu un concert susţinut de Orchestra „Rapsodia vâlceană” a Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea şi un spectacol artistic susţinut de interpreţi îndrăgiţi ai cântecului popular românesc.

Aşadar, o zi specială, cu tradiţie, sărbătorită cu fast de locuitorii comunei Buneşti.