Săptămâna TISPOL


• zilele acestea, Poliţia Rutieră ia la purecat toate vehiculele de transport marfa şi călători în cadrul unei operaţiuni desfăşurate de nivel continental
 

În perioada 11 – 17 februarie, în conformitate cu calen­darul de activităţi al organizaţiei poliţiilor rutiere europene (TISPOL), la nivel naţional, se va desfăşura operaţiunea truck&buss privind verificarea vehiculelor destinate transportului rutier public de mărfuri şi persoane.

Astfel, şi în judeţul Vâlcea, poliţiştii rutieri vor organiza, zilnic, acţiuni în trafic care au ca şi scop respectarea regulilor de circulaţie şi combaterea încălcării normelor legale privind efectuarea transporturilor  rutiere  publice  de  persoane şi transporturilor rutiere comerciale de mărfuri pe rute interne şi internaţionale.

Potrivit statisticii oficiale, în cursul anului trecut, la nivel naţional, s-au produs 25 de accidente grave de circulaţie, care au avut ca principală cauză de producere nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, accidente soldate cu decesul a 24 persoane, rănirea gravă a 17 persoane şi rănirea uşoară a altor 5.

Pentru combaterea acestei cauze, în judeţul Vâlcea, poliţiştii rutieri şi de transporturi au desfăşurat o acţiune privind respectarea normelor impuse la trecerile la nivel cu calea ferată, principalul obiectiv fiind prevenirea şi reducerea numărului accidentelor rutiere soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale însemnate în aceste zone. Astfel, cu prilejul activităţilor  au fost aplicate 11 sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, fiind reţinute 19 permise de conducere ( din care 8 pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată).

În judeţul Vâlcea, în cursul lunii ianuarie 2013,  principalele cauze de producere ale accidentelor au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum ( 7 accidente) şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice (4 accidente). De asemenea, din analiza efectuată la nivel naţional, rezultă o creştere semnificativă a infracţiunilor cu violenţă, ai căror autori folosesc autoturisme înmatriculate în alte state.