Şantaj la instanţe


vladoiu_aurel1– declaraţie politică –

În urmă cu un an, la ordinul expres al Preşedintelui României Traian Băsescu şi al reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional, primul-ministru al României a decis să taie un sfert din salariile a milioane de români. 25% tăiat din salariul fiecărui bugetar a însemnat 25% mai puţină administraţie, 25% mai puţin învăţământ, 25% mai puţină sănătate. Sfertul tăiat din veniturile şi-aşa mici, în comparaţie cu statele din Uniunea Europeană, ale bugetarilor români a trecut profesorii şi medicii sub pragul sărăciei, unde alţi peste 5 milioane de români supravieţuiesc cu greu.

Cum era normal, Tribunalul Vâlcea a decis, acum câteva luni, că tăierea cu 25 la sută a salariilor este ilegală şi nu respectă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte dreptul de proprietate. Hotărârea instanţei a venit ca urmare a plângerii depuse de şase funcţionari de la o primărie şi doi magistraţi din Vâlcea. În motivarea instanţei se arată că nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru o cauză de utilitate publică. În acelaşi document se precizează că salariul reprezintă o componentă a dreptului la muncă, iar una din obligaţiile esenţiale ale angajatorului este plata salariului pentru munca prestată. În toată ţara, zeci de mii de astfel de procese au fost pe rolurile instanţelor de judecată, iar dreptatea a revenit – cum era firesc – oamenilor ce-au fost deposedaţi ilegal de 25 la sută din venituri.

Zilele trecute, însă, după ce a minţit că salariile tăiate vor reveni la normal din 2012, prim-ministrul Emil Boc s-a plâns membrilor Consiliului Superior al Magistraturii că instanţele stabilesc bugetul ţării în locul Guvernului prin deciziile pe care le dau. În acest context, Boc a criticat „teancurile”de decizii judecătoreşti care acordă drepturile salariale solicitate de bugetari în justiţie. Mai mult, premierul României a ameninţat că instanţele de judecată care iau hotărâri în contradicţie cu deciziile Guvernului pot readuce economia într-o situaţie dificilă, iar Guvernul nu va mai putea aloca resurse justiţiei. Incredibil! Premierul ţării a ajuns să şantajeze judecătorii, a căror balanţă vrea s-o încline în favoarea sa şi-n defavoarea a zecii de mii de profesori, funcţionari şi medici.

Aurel Vlădoiu,

deputat PSD de Vâlcea