​Sâmbătă, debutăm la Mondial!


• fostele chimiste duc „greul” la naţionala antrenată de Gheorghe Tadici

După aproape două săptămâni de pregătire intensă, pe parcursul cărora au disputat patru jocuri amicale, handbalistele pregătite de selecţionerul Gheorghe Tadici sunt gata să încerce „marea cu degetul” la Campionatul Mondial din luna decembrie a acestui an, organizat în Serbia. Chiar dacă nu se află pe lista marilor favorite, Cristian Gaţu, şeful Federaţiei Române de Handbal, a anunţat că Ministerul Sportului şi Tineretului e pregătit să ofere sume importante de bani fiecărei jucătoare ce se va afla în lotul ţării noastre la Campionatul Mondial, evident, cu o condiţie: România să încheie turneul pe podium. Concurenţa se anunţă însă mai acerbă ca niciodată, multe nume mari ale acestui sport de pe întreaga planetă venind hotărâte să facă o figură cât mai frumoasă şi să smulgă o medalie. Printre favorite se numără Norvegia (multiplă campioană olimpică şi mondială), Muntenegru (campioană europeană en-titre), Rusia (fostă campioană mondială şi europeană), dar şi alte ţări în care handbalul este un sport extrem de iubit şi finanţat pe măsură, precum Danemarca, Franţa, Ungaria sau chiar Brazilia. Desigur, surprizele nu sunt niciodată excluse, în categoria ţărilor ce pot produce surprize fiind inclusă şi România, selecţionata lui Gheorghe Tadici fiind, în opinia specialiştilor, cotată cu şansa a opta la câştigarea marelui trofeu. Aşa cum am mai precizat în alte rânduri în paginile cotidianului nostru, ultima mare performanţă a handbalului feminin românesc s-a produs în anul 2005, tot la un Campionat Mondial, organizat la acea dată în Rusia. Tot cu selecţionerul Gheorghe Tadici la timonă, România a mers atunci „ceas” până în finală, acolo unde a dat peste reprezentativa gazdelor, în faţa căreia a cedat, reprezentativa noastră adjudecându-şi medalia de argint.
Cantonate în ultimele zile la Timişoara, după ce au parcurs ruta Paris-Timişoara, via Bucureşti, cu multe peripeţii (călătorind inclusiv cu un avion la bordul căruia se aflau prostituate şi proxenţi români arestaţi în Franţa), tricolorele se vor deplasa în Serbia pe 6 decembrie, cu doar o zi înaintea primului joc oficial de la Mondial. Din lotul de 17 handbaliste pe care selecţionerul Gheorghe Tadici a decis să se bazeze pentru această întrecere fac parte mai multe handbaliste care au evoluat în cariera lor pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea, ele alcătuind nucleul naţionalei. De pe această listă selectă le putem aminti pe Cristina Neagu, Aurelia Brădeanu, Oana Manea, Valentina Ardean Elisei, Adriana Nechita, Adriana Ţăcălie şi Talida Tolnai.
Lotul complet al naţionalei: Tolnai, Paşca, Dedu – portari; Ardean, Dincă – extreme stânga; Nechita, Chiper, Pârvuţ – extreme dreapta; Manea, Pintea, Ciuciulete – pivoţi; Brădeanu, Marin, Perianu, Ţăcălie, Neagu, Buceschi, Zamfir – linia de 9 metri.

Programul tricolorelor în Grupa D a Campionatului Mondial – (meciurile se dispută la Novi Sad):

Sâmbătă, 7 decembrie, ora 20.15: România – Tunisia
Luni, 9 decembrie, ora 20.15: România – Australia
Marţi, 10 decembrie, ora 18.00: România – Germania
Joi, 12 decembrie, ora 20.15: România – Ungaria
Vineri, 13 decembrie, ora 20.15: România – Cehia
*primele patru clasate din Grupa D se califică în optimi