„S-a demonstrat că putem avea o altfel de politică economică”


coca_laurentiu1• este de părere senatorul Laurenţiu Coca
 

Într-o discuţie avută cu senatorul Laurenţiu Coca despre problemele de la nivelul judeţului şi despre situaţia economică a ţării, parlamentarul vâlcean a declarat: „Ştim problemele pe care le au primăriile, dar este foarte greu când ai de împărţit sărăcia. Noi sperăm că rezultatul politicii economice a Guvernului îşi va arăta roadele, cel puţin începând cu ultimul trimestru al anului acesta şi anul viitor. Un program de guvernare se face pe patru ani, acest Guvern este de-abia de 6 luni la putere şi a reuşit multe lucruri. S-au deblocat toate programele pe fonduri europene, care au fost blocate de Uniunea Europeană, pentru că s-a lucrat foarte prost. Sunt anumite corecţii financiare pe care tot Guvernul trebuie să le plătească. Lucrurile nu sunt aşa simple. Eu înţeleg administraţiile, înţeleg greutăţile prin care trec toţi primarii. Dar încercăm să punem bazele unei altfel de politici economice şi administrative.

După cum bine ştiţi, va avea loc o reorganizare la nivelul instituţiilor, încercându-se prin acest lucru să aducă aceste organisme mai aproape de cetăţean. Se încearcă o descentralizare totală a tot ce înseamnă administraţie publică locală. Sunt lucruri prin care vrem efectiv să modernizăm această ţară. Am promis, dar sunt cauze subiective pe care le cunoaşte toată lumea, că vom face o nouă Constituţie, vom face regionalizarea, tocmai în ideea de a aduce tot mai multe fonduri. Pentru că la ora actuală, România care este contributor la uniunea Europeană, deşi şi-a triplat în ultima perioadă absorbţia fondurilor europene, încă nu este de-ajuns. Dacă timp de zece ani, cu fondurile de preaderare şi, ulterior, şase ani de când suntem membri ai Uniunii Europene, n-am fost în stare, chiar credeţi că va rezolva cineva în şase luni treaba asta? Este foarte greu, pentru că şi sistemul acesta funcţionează, la un moment dat, inerţial. Dar sperăm că lucrurile vor fi din ce în ce mai bine făcute. Poate pentru cei mulţi sunt subiectiv, dar acest Guvern USL, condus de Victor Ponta, cel mai tânăr premier al României, din toată istoria ei, şi-a demonstrat calităţile, a demonstrat posibilitatea de a avea o altfel de politică şi o altfel de politică economică. Vrem să lucram pe alte baze, faţă de cele pe care s-a lucrat până acum.

„S-a terminat cu terenurile de sport în pantă. Totul se prioritizează!”

Parlamentarul vâlcean a mai pus pe „tapet” un subiect delicat, acela al investiţiilor începute de fosta administraţie, care a demarat tot felul de proiecte, unele dintre ele de-a dreptul fanteziste (cum ar fi cazul „celebrului” teren de fotbal construit în pantă), dar a „uitat” să le mai finalizeze. Deşi, evident, nu se încadrează în această categorie a „struţo-cămilelor” portocalii, chiar şi un proiect util pentru turismul vâlcean, în speţă pârtia de schi de la Vidra, are de suferit, din cauza lipsei de finanţare.

„Să vă dau un exemplu, cade în sarcina actualului Guvern să plătească şi să finalizeze o lucrare începută de vechea administraţie, care n-a dat un leu. Este vorba de pârtia de la Vidra, despre care se discută foarte mult în ultima vreme. Părerea mea este că s-a terminat cu terenurile de sport în pantă, s-a terminat cu acele lucrări care nu aveau nici un fel de utilitate. Totul se prioritizează!

Încercăm să ducem la bun sfârşit ceea ce trebuie să facem până în 2016, să nu rămână comună, localitate în această ţară fără apă şi canalizare. Este un lucru esenţial.

Ca să nu mai discutăm că în primele luni după preluarea guvernării, cu toate greutăţile, s-au redat oamenilor ceea ce li se tăiase. Unii au luat şi a venit Guvernul Ponta şi a dat. Eu ştiu că la nivel de persoană suma aceea nu este deosebit de mare, dar dacă ne gândim la cei 4,5 milioane de oameni care lucrează, dacă ne gândim la pensionarii cărora li s-a dat cei 5%, la nivel total suma este extraordinar de mare. S-a demonstrat, încă odată, că putem avea creştere economică, fără a se tăia din banii oamenilor. Este evident că toată lumea aşteaptă mult mai mult şi acest Guvern va dovedi că poate să facă mult mai mult pentru cetăţeni. Dar, din păcate, timpul a fost foarte scurt, nu putem compara 6-7 luni după alegerile din decembrie cu zece ani de guvernare, prin care ştim toţi cum am trecut”, a încheiat senatorul Laurenţiu Coca.