Romsilva confirmă: JUDEȚELE CELE MAI AFECTATE de incendii sunt din Oltenia


Reprezentanții Romsilva ne-au anunțat că, dintr-o situație aferentă primului semestru al acestui an, reiese că, la nivel național, s-a constatat o creștere semnificativă a numărului de incendii produse în fondul forestier administrat de această instituție. Astfel, numărul incendiilor produse în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a crescut semnificativ în prima jumătate a anului, fiind înregistrate 711 incendii, față de 98 de incendii, câte au fost înregistrate în perioada similară a anului trecut.
Cele mai multe dintre aceste incendii, 693 din 711, s-au înregistrat în zone de deal și de câmpie. Principala cauză a declanșării lor a fost extinderea incendiilor de vegetație produse în proprietățile agricole vecine fondului forestier, în urma arderii miriștilor și a vegetației uscate.

Flăcările au distrus un sfert de milion de puieți forestieri plantați recent

Incendiile au afectat 10.304 hectare, din care 10.191 hectare au fost incendii de litieră, iar 98,93 hectare sunt suprafețe regenerate recent, 285.041 de puieți forestieri fiind distruși. În incendii au fost distruși și 1.129 metri cubi de lemn. Valoarea totală a pagubelor provocate de aceste incendii în fondul forestier administrat de Romsilva, în primele șase luni ale anului curent, este de 951.302,64 lei.
Cele mai multe incendii s-au înregistrat în fondul forestier administrat de direcțiile silvice din județele Gorj – 124 incendii, Sibiu – 73 incendii, Caraș-Severin – 48 de incendii și Mehedinți – 44 incendii în fondul forestier administrat. Și Vâlcea se află între primele zece județe din țară afectate de incendii, situație care atestă că județele din Oltenia au fost cele mai predispuse la producerea incendiilor forestiere.

Apelul Romsilva către cetățeni

„Având în vedere că, în marea majoritate, incendiile din fondul forestier au fost provocate de extinderea celor din proprietățile agricole învecinate, facem un nou apel la cetățeni să fie responsabili, să nu incendieze resturile vegetale și să nu lase focul nesupravegheat în apropierea pădurilor. De asemenea, rugăm turiștii care aleg să petreacă timpul liber în natură să nu aprindă focul decât în locurile special amenajate și să nu lase focul nesupravegheat. Pentru a preveni și a stinge incendiile din fondul forestier administrat, Romsilva a adoptat o serie de măsuri suplimentare, având în vedere riscurile sporite de producere a acestora, pe fondul caniculei și secetei prelungite, a creșterii activității turistice și a intensificării activităților agricole pe terenurile limitrofe fondului forestier. Între aceste măsuri suplimentare se numără sporirea acțiunilor de patrulare și supraveghere a fondului forestier și a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor și a traseelor frecventate de turiști, precum și întreținerea liniilor izolatoare, colnicelor și șanțurilor de minim sanitar. Menționăm că toate suprafețele de fond forestier administrate, afectate de incendii, sunt refăcute de Regia Națională a Pădurilor prin lucrări de regenerare a pădurilor”, au informat reprezentanții Romsilva.

Despre Romsilva

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Romsilva