Romprest, firma care a câștigat salubrizarea Râmnicului, într-un dosar de evaziune de milioane euro


•  procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate au efectuat, ieri dimineață, nu mai puțin de 28 percheziţii în judeţele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Braşov şi Brăila, precum şi în Capitală, fiind vizate 23 de persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani

Informațiile provenite din rândul anchetatorilor arată că suspecţii ar fi folosit mai multe firme „fantomă” controlate prin interpuşi, societăţi cu care au semnat mai multe contracte fictive privind livrări de bunuri sau prestări servicii. Sursele citate spun că suma „spălată” este de aproxi­ma­tiv 14 milioane de euro, iar prejudi­ci­ul produs statului se ridică la circa 4,5 milioane de euro. Printre socie­tă­ţile la care au avut loc percheziţii es­te şi Romprest, care asigură salubri­za­rea în sectorul 1 al Capitalei, fiind vizat şi omul de afaceri Walter Florian, care controlează societatea.
Judeţul Vâlcea şi mai ales muni­cipiul Râmnicu Vâlcea par a fi în zo­dia „firmelor cu probleme”, devreme ce societatea Romprest şi-a adju­de­cat achiziţia publică privind curăţenia în oraş. „Deocamdată, contractul nu a fost semnat, deoarece au fost depu­se contestaţii privind procedura de achiziţie. Alte amănunte nu vă pot da, pentru că decizia privind salubrizarea Râmnicului este acum la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor”, ne-a declarat viceprimarul Eduard Vârlan.

Potrivit MEDIAFAX, suspecţii ar fi folosit mai multe firme „fantomă” controlate prin interpuşi, societăţi cu care aceştia au semnat mai multe contracte fictive privind livrări de bunuri sau prestări servicii. Sursele citate spun că suma “spălată” este de aproximativ 14 milioane de euro, iar prejudiciul produs statului se ridică la circa 4,5 milioane de euro. Printre societăţile la care au loc percheziţii este şi Romprest, care asigură salubrizarea în sectorul 1 al Capitalei. În acest dosar, este vizat şi omul de afaceri Walter Florian, care controlează societatea Romprest şi la locuinţa căruia au loc, de asemenea, percheziţii. Dosarul este instrumentat de DIICOT Ploieşti, astfel că persoanele care au fost ridicate în urma perche­ziţii­lor au fost duse la audieri la această structură. Conform surselor citate, în perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forţa de muncă folosită în oraşele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autorităţile publice locale. Potrivit aceloraşi surse, mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la „un eşalon patru”. ”Eşalonul patru din aceste firme trimitea forţă de muncă către Romprest pe hârtie. Odată ce primea factura de intrare, Romprest urma să plătească. Şi atunci, eşalonul unu, adică Romprest, plătea către eşalonul doi, doi către trei şi firmele din eşalonul trei plăteau către eşalonul patru. Şi atunci firmele din eşalonul patru scoteau banii la sacoşă, invocând achiziţii de fier sau alte tranzacţii comerciale şi banii se întorceau la negru, cu sacoşa, la eşalonul unu, adică la Romprest. Cam acesta e mecanismul” Sursele citate de MEDIAFAX mai spun că în acest lanţ comercial fictiv erau folosiţi oameni de încredere ai lui Florian Walter, care fie găseau administratori de firme dispuşi să intre în acest lanţ comercial, fie înfiinţau firme în acest scop pe numele unor persoane dispuse să aibă calitatea de adminis­trator în acte, în realitate firmele fiind controlate de apropiaţii lui Walter. În acest lanţ comercial, au fost folosiţi administratori de firme cetăţeni ungari sau un administrator din Republica Moldova. Prejudiciul calcu­lat în acest dosar este de 20 de milioane de euro, procurorii punând măsuri asiguratorii de 18 milioane de euro pe bunuri ce aparţin firmei Romprest.