„Reducerea TVA se poate face anual”


popa_laurentiu•  explică consilierul judeţean Laurenţiu Popa, care a fost prezent la lansarea programului economic al USL

La sfârşitul săptămânii trecute, Uniunea Social Liberală şi-a pre­zen­tat programul economic. Pre­zent la eveniment, consilierul jude­ţean Laurenţiu Popa a explicat mo­dalitatea în care va fi operată redu­cerea TVA. „Reducerea cotelor de TVA cu un punct procentual în­seam­nă 0,3 din PIB, dacă avem acea creştere economică… Ne pu­tem permite, practic, în fiecare an să reducem cu 1 – 1, 1% cota de TVA pentru a ajunge din nou la 19%”, a spus Popa. Pesedistul vâl­cean a mai explicat faptul că – în com­pensarea pierderilor la buget care ar fi suferite prin reducerea cotei unice şi transformarea aces­te­ia într-una diferenţiată – vor fi pro­mo­vate o serie de măsuri imediate. „Pentru surse imediate de venituri, în primul se vor reduce cu 50% cheltuielile cu bunuri şi servicii, şi de asemenea controlul şi supra­ve­gherea cu experţi internaţionali a celor trei zone de colectare – vamă, gardă financiară şi ANAF”, a mai afirmat consilierul PSD.

Laurenţiu Popa a mai comentat şi asupra cotei unice, care va avea în fapt un prag maxim de 16%, transformându-se într-o taxă re­gre­sivă. „Nimeni nu pierde bani, pentru că este această cotă maximă, de 16%, dar în acelaşi timp pentru cei cu venituri foarte mici – avem 300 de mii de oameni care lucrează sub salariul minim, undeva cu venituri până la 600 de lei – pentru cei care, pentru moment, fie prin tăierile din zona bugetară, fie prin piaţa muncii actuală, se află sub 1.600 de lei venituri salariale pe lună, printr-o reducere de impozit îi stimulezi nu doar în zona de consum, le dai capacitatea nu doar de-a veni şi de a accesa credite, ci îi stimulezi să reuşească să treacă peste o peri­oadă dificilă”, a conchis consilierul Popa.