Red Bull Romaniacs şi-a desemnat câştigătorii


• cărările montane din judeţul nostru au fost străbătute de aprigii regi ai motoarelor pe două roţi

 

Timp de o săptămână, cel mai dur raliu de hard enduro din lume, intitulat „Red Bull Romaniacs”, a stors și ultimul strop de energie din cei 350 de concurenți care s-au aliniat la startul întrecerii moto pe teren accidentat. Cei mai mulţi dintre aceştia au venit special pentru această renumită competiţie din ţări precum Germania, Austria, Ungaria, Marea Britanie, Olanda sau Franţa, însă nici românii nu s-au lăsat mai prejos. Printre cei mai curajoşi reprezentanţi ai tricolorilor s-a regăsit cunoscutul om de televiziune Dani Oţil. Împărțiți pe patru clase, concurenții au avut de parcurs între 85 și peste 130 de kilometri prin munţii din judeţele Sibiu, Vâlcea şi Hunedoara. Munţii Lotrului şi în special staţiunea Voineasa fiind puncte cheie din periplul regiilor motoarelor cu mulţi cai putere.

Sâmbătă, cea de-a unsprezecea ediţie a acestui eveniment unic pentru judeţul nostru a luat sfârşit. După patru titluri câştigate în cel mai dur raliu enduro din lume, dintre care trei consecutive, britanicul Graham Jarvis s-a văzut nevoit să predea sceptrul unui concurent mai tânăr, compatriot de-al său. Astfel, la finalul probei din 2014, britanicul Jonny Walker este noul rege al Carpaţilor, el venind cu temele făcute pentru cea de-a treia participare din carieră la competiţia de hard enduro din ţara noastră.

Dar iată cum au descris organizatorii victoria de renume a britanicului: „Walker a lăsat deoparte micile capricii și a judecat tactic la perfecțiune cursa. A fost permanent în spatele lui Graffunder, iar când acesta a întâmpinat probleme ar fi putut prelua conducerea. A preferat să lase în față doi specialiști în această cursă, Paul Bolton și Graham Jarvis pentru că în prima zi de off-road să nu fie nevoit să plece primul ci să le poată călca pe urme. Iar strategia a funcționat perfect. Ambii lideri ai cursei au avut probleme fie cu orientarea, fie cu porțiunile de traseu dificile, astfel încât Jonny Walker a câștigat prima zi de off-road. Putea să decidă cursa în ziua a doua, însă tânărul rider KTM a avut un incident nefericit, în care a pierdut toate minutele câștigate în ziua precedentă și i-a cedat lui Jarvis conducerea cursei. Plecat în urma multiplului câștigător în ziua a treia, Walker l-a adus la exasperare pe Jarvis. Walker a trecut primul finish-ul penultimei zile de off-road și a pus şase minute între el și Jarvis înaintea bătăliei decisive.

La adăpostul acestui avantaj consistent, Walker a mers fără presiune în ultima zi. A putut să își facă jocul după bunul său plac, iar până în service point mai câștigase câteva minute. Mai mult, între timp, Jarvis cedase locul secund al zilei lui Paul Bolton, care a trecut al doilea linia de finish și a înregistrat cel mai bun timp al zilei.

Tânărul Walker se încoronează în cea de-a 11-a ediție, iar sud-africanul Wade Young sărbătorește, de asemenea, prima sa clasare pe podium la Red Bull Romaniacs, locul trei. Locul secund în clasamentul general îi aparține lui Jarvis, care își va dori revanșa la următoarea ediție a Red Bull Romaniacs”.