PROIECTUL DE LEGE privind protecţia avertizorilor în interes public a fost adoptat în Senat


Pe 1 septembrie 2022, odată cu începerea sesiunii parlamentare, Claudia Banu, senator liberal de Vâlcea, a prezentat informații despre dezbaterile care s-au purtat cu privire la un proiect de lege așteptat de mulți români: protecția avertizorilor în interes public. Este un subiect asupra căruia mulți români privesc cu atenție pentru că, odată oferită această protecție legală, va crește încrederea că avertizorii nu vor avea rețineri în a anunța situațiile neconforme pe care le-au întâlnit în instituțiile publice sau private în care au mers. În plus, de ce să nu o spunem, există destule persoane care și-ar dori să devină, fie și pentru o perioadă, avertizori de integritate și au nevoie de această protecție.
„Am reluat activitatea la Senat. În cadrul ședinței de plen a Senatului am adoptat proiectul de lege privind protecţia avertizorilor în interes public. Pentru acest proiect au fost făcute toate corelările necesare, pentru a avea o lege în conformitate cu Directiva (UE) ce reglementează cadrul general în materia protecției persoanelor care raportează încălcări ale legii, într-un context profesional. Ideea avertizorului de integritate a apărut pentru ca opinia publică să depisteze activități ilegale și practici abuzive care pot apărea în orice organizație publică sau privată, mică sau mare. Avertizorul este persoana care face o sesizare cu bună credință cu privire la orice faptă care presupune încălcări ale legii, ale deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrări, eficienței, eficacității și transparenței”, a declarat Claudia Banu.

Ce poate face sau ce ar trebui să facă un avertizor de integritate?

„Printre activitățile ilegale pe care avertizorii de integritate le-au arătat de-a lungul timpului se numără corupția, frauda, practici comerciale incorecte sau neglijența. Instituția avertizorului de integritate este una de interes public, recunoscută la nivel european, cu impact asupra transparenței decizionale, a bunei funcționări a instituțiilor publice și private și, de aceea, e important să avem o lege bună, conformă normelor europene”, a mai explicat reprezentanta județului nostru în Camera Superioară a Parlamentului României.