Proiecte H.G. care dau „semne de sănătate”


Cilea_fericitLa Ministerul Administraţiei şi Internelor a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor Guvernului cu preşedinţii şi directorii economici ai Consiliilor Judeţene din întreaga ţară în cadrul căreia au fost abordate probleme şi dificultăţi majore cu care se confruntă administraţiile publice. În acest cadru, s-au scos în evidenţă obligaţiile unităţilor administrativ-teritoriale privind plăţile restante şi arieratele faţă de operatorii economici care au prestat servicii şi lucrări de interes public local, precum şi datoriile acestora faţă de bugetul de stat şi bugetele fondurilor speciale asumate de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional.

Au fost, de asemenea, abordate teme privind situaţia din agricultură provocată de seceta prelungită, pregătirea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a localităţilor, lucrările pregătitoare pentru noul an şcolar şi, nu în ultimul rând, corectarea unor decizii în ceea ce priveşte reforma sistemului sanitar. Insistând pe acest ultim subiect, reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea au adus noi argumente în favoarea corectării deciziei abuzive de a fi fost desfiinţat Spitalul orăşenesc Bălceşti. Precizările au vizat, printre altele, faptul că, prin închiderea acestui spital, aproape 55.000 de locuitori din 19 comune aflate la mari distanţe faţă de Rm. Vâlcea şi Drăgăşani au rămas fără asistenţă medicală de urgenţă şi, respectiv, de specialitate. S-a precizat, totodată, că fostul ministru al Sănătăţii nu a ţinut seama de cererea imperativă formulată de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, dr. ing. ION CÎLEA, la dezbaterea publică pe această temă organizată la Ministerul Sănătăţii în data de 28 februarie 2011.

Reiterarea argumentelor în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută a avut, se pare, mult mai multă putere de convingere de vreme ce actualul ministru al Sănătăţii a fost de acord cu iniţierea unui proiect de Hotărâre de Guvern privind reînfiinţarea Spitalului orăşenesc Bălceşti.

Tot în domeniul sănătăţii, reprezentanţii administraţiei publice din Vâlcea au ridicat şi problemele legate de soarta Clinicii Balneofizioterapeutice şi de Recuperare Medicală din staţiunea Călimăneşti. S-a subliniat şi în acest caz că Clinica are un rol extrem de important în asigurarea asistenţei medicale de specialitate la nivel naţional pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, reumatismale, digestive, renale, metabolice, alergice, dermatologice, dar şi pentru activitatea de cercetare în domeniul balneologiei. Deoarece clădirea în care funcţionează Clinica a fost revendicată  potrivit Legii nr.10/2001 şi s-a retrocedat foştilor proprietari, Consiliul Judeţean Vâlcea a solicitat sprijin de la Guvernul actual în sensul promovării unei Hotărâri de Guvern pentru alocarea sumei de 3.870.000 lei în vederea achiziţionării clădirii şi terenului unde funcţionează Clinica de Balneofizioterapie Călimăneşti.