Programul „Bazna și Mangalița” continuă și-n acest an


În ultima ședința a Guvernului României, cea desfășurată în data de 2 martie 2022, a fost adoptată Hotărârea prin care se aprobă valoarea totală a schemei de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”. Conform informațiilor pe care reprezentanții Direcției pentru Agricultură Vâlcea ni le-au oferit pe marginea acestui subiect, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/ întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare.
Persoanele interesate trebuie să cunoască faptul că, pentru 2022, Executivul a alocat suma de 640.000 lei. Aceste fonduri vor fi asigurate de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) și trebuie să se încadreze în valoarea totală estimată pentru perioada 2020/2022, adică în valoarea totală de patru milioane lei.

Fermierii trebuie să vândă, într-un an, minim patru purcei de la fiecare scroafă

„Concret, valoarea ajutorului de minimis este de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum patru purcei/ cap de scroafă/ an, la o greutate de minimum opt kg/cap purcel. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/ întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciții financiare precedente, adică 2020, 2021 și 2022. Măsura de sprijin se derulează din anul 2020”, ne-au precizat reprezentanții Direcției pentru Agricultură Vâlcea.
Sursă foto: Arhivă