Privatizarea Oltchim, discutată de aproape un deceniu, se ridică la peste 300 de milioane euro!


Preconizată a se realiza cât de curând, după ce va veni hotărârea Adunării Creditorilor (termenul estimat este de două săptămâni), finalizarea contractelor de vânzare pentru cele nouă pachete de active ar pune capăt mult discutatei privatizări a Oltchimului, despre care s-a discutat (în diferite forme) timp de aproape un deceniu. Primii trei cumpărători de pachete de active anunțați oficial sunt Chimcomplex SA Borzești (care dorește pachetele de active nr. 1-5 și parțial 7), White Tiger (care urmărește pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 și parțial 9), precum și Dynamic Selling (companie interesată de pachetul nr. 6 de active).
Dacă e să analizăm prețurile de pornire la care sunt scoase aceste pachete de active, vedem la ce sumă se poate ridica (aproximativ vorbind) întreaga privatizare a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Desigur, sumele finale trebuie să aibă acceptul Adunării Creditorilor, acestea urmând să se stabilească și în funcție de interesul pe care aceste pachete de active în vor stârni în rândul companiilor interesate de perfectarea tranzacțiilor. Spre exemplu, este de așteptat ca pachetele de active cu numerele 1 și 3-5 să fie tranzacționate cu prețuri mai mari decât cele de pornire devreme ce au atras atenția atât celor de la Chimcomplex SA Borzești, cât și a celor de la White Tiger.
Prețurile de pornire ale celor nouă pachete de active sunt următoarele:
1.Clor-Alkali – 14,5 milioane euro;
2.Uzina Oxo-alcoli – 10,2 milioane euro;
3.Uzinele Propilen-oxid și Polioli – 59,4 milioane euro;
4.Servicii Site – 52 milioane euro;
5.1.010 vagoane de cale ferată – 7,7 milioane euro;
6.Procesare PVC – 5,5 milioane euro;
7.Uzina petrochimică VCM/PVC – 45,3 milioane euro;
8.Uzina Petrochimică Bradu (Pitești) – 80 milioane euro;
9.Uzina Anhidridă Ftalică (10 milioane euro)
***alte active neesențiale – 22,4 milioane euro
Efectuând scurte calcule pe baza acestor sume, putem observa că valoarea totală a activelor (vorbind doar de prețurile de pornire) se ridică la 307 milioane euro!
Continuând calculele, pe baza intențiilor exprimate de cele trei companii interesate de achiziția pachetelor de active, observăm că:
• Chimcomplex a depus o ofertă care ar trebui să ajungă la aproximativ 150 milioane de euro
• White Tiger a depus o ofertă cifrată în jurul valorii de 270 milioane de euro
• Dynamic Selling s-a arătat interesată de un pachet de active cu cifrat în jurul valorii de 5,5 milioane euro
Rămâne de văzut ce se va decide în Adunarea Creditorilor și cum vor fi manageriate în viitor activele Oltchim, în eventualitatea destul de probabilă în care acestea se vor vinde în perioada următoare!