Printr-un proiect european, CCI Vâlcea va „şcoli” sute de cursanţi


Cum să facă mici afaceri în mediul rural
Ieri, Camera de Comerț și Industrie Vâlcea a organizat evenimentul de deschidere în cadrul proiectului „Dezvoltarea antreprenoriatului rural – cheia succesului într-o Europă competitivă”. Alături de reprezentanţi ai CCI Vâlcea, la eveniment au participat partenerii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita, Camera de Comerţ şi Industrie Harghita, INFOR (San Secondo di Pinerolo – Italia), dar şi primarul Tiberiu Costea de Lungeşti. „Acţiunile prin care proiectului îşi propune să contribuie la creşterea oportunităţilor de ocupare în mediul rural din regiunile sud – vest şi centru ale României sunt: iniţiative antreprenoriale, dezvoltarea competenţelor profesionale, dezvoltarea afacerilor din mediul rural, cunoaşterea oportunităţilor de finanţare şi a măsurilor de sprijin existente pentru mediul rural. Participanţii din mediul rural beneficiază de aceste acţiuni în mod gratuit, deoarece proiectul este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane, «Investeşte în oameni»”, a transmis Gheorghe Rizoiu, managerul proiectului.

740 persoane în „grupul ţintă”

Principalul obiectiv al acestui proiect este creşterea gradului de ocupare în mediul rural prin promovarea culturii antreprenoriale şi crearea condiţiilor pentru dezvoltarea de afaceri profitabile şi sustenabile, adresându-se, prin activităţile sale: 150 persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, 110 şomeri, 310 şomeri tineri, 170 manageri din mediul rural. Din cele 740 persoane care fac parte din „grupul ţintă”, 560 vor participa la programe integrate de consiliere şi formare profesională.

Deplasări în Italia

Dintre persoanele ce vor participa la proiect, aproximativ 60 vor face un schimb transnaţional de bune practici. De fapt, cei 60 de cursanţi se vor deplasa în regiunea Piemonte, în cadrul a două vizite, pentru a studia teoretic şi practic cum se derulează micile afaceri din Italia. Ca o concluzie, trebuie spus că rezultatul care se aşteaptă de la acest proiect prevede că minim 15% dintre cursanţi îşi vor găsi un loc de muncă sau vor iniţia noi afaceri.