Poliţia în acţiune


Arme ilegale, descoperite la Valea Mare și Ghioroiu

În zilele de 7 şi 8 iunie a.c., poliţiştii au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor. Astfel, poliţiştii din cadrul I.P.J. Vâlcea cu ocazia efectuării unei acţiuni de verificare privind modul de asigurare a securităţii armelor şi al muniţiilor deţinute de persoanele fizice, pe raza comunei Valea Mare, au  identificat pe D. Marian, de 30 de ani, din comuna Valea Mare, care deţinea fără drept la domiciliu trei arme neletale supuse autorizării, după ce i-a fost suspendat dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor. Bărbatul nu s-a conformat măsurii de a le depune la un armurier autorizat, în termenul legal. S-a întocmit dosar de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, fiind ridicate cele trei arme, neletale supuse autorizării, respectiv pistoale de autoapărare cu proiectil de cauciuc, cu gaze şi de tir sportiv cu aer comprimat. De asemenea, a fost identificat C. Gheorghe, de 27 de ani, din comuna Ghioroiu care deţinea fără drept la domiciliu o armă de vânătoare cu două ţevi lise, calibru 16. În cauză, arma identificată a fost ridicată pentru continuarea cercetărilor şi a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, faptă prevăzută de  art. 342, alin. 1 din Codul penal.

 

Alcoolul, veșnic prezent la volan

Luni dimineață, la ora 06.53, poliţiştii au oprit pentru control un autovehicul, condus de P. Cosmin, de 27 ani, din mun. Râmnicu Vâlcea. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului. Totodată, poliţiştii l-au depistat pe P. Florin, de 19 ani,  în timp ce conducea un autovehicul pe DN 7-Bujoreni, având autorizaţia de circulaţie provizorie expirată, motiv pentru care a fost întocmit dosar penal.

 

Ce se mai fură prin Vâlcea? 

În cursul lunii martie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că  persoane necunoscute au  pătruns într-o locuinţă din comuna Costeşti, casa fiind nelocuită, de unde au sustras mai multe bunuri, cauzând un prejudiciu de aproximativ 3.000 lei. În urma verificărilor efectuate şi a exploatării datelor şi informaţiilor deţinute, poliţiştii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei de furt, respectiv B. Vasile, de 39 de ani, din comuna Tomşani. În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale, iar cercetările sunt continuate pentru fapta de furt calificat şi în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt şi a recuperării prejudiciului. Luni, 9 iunie a.c., ora 18.17, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că dintr-un autoturism parcat în Rm. Vâlcea, a fost sustrasă o bicicletă pentru copii şi o butelie de gaz. La faţa locului, s-a deplasat echipa operativă formata din poliţişti de proximitate, care au stabilit identitatea persoanelor bănuite de comiterea faptei, respectiv  M. David, de 18 ani, şi G. A., de 11 ani,  ambii din Rm. Vâlcea. Bunurile în valoare de 350 lei au fost recuperate şi predate persoanei vătămate F. Ionel, din comuna Mihăeşti. Poliția anunță că toate cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat. Tot luni, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la sustragerea unei biciclete, ce era depozitată în scara unui bloc. În baza sesizării verbale, oamenii legii  au desfăşurat activităţi specifice reuşind identificarea persoanei bănuite de comiterea furtului. Este vorba despre G. Iulian, de 20 de ani. În cauză, se vor continua cercetările sub aspectul comiteri infracţiunii de furt cali­ficat. În baza informaţiilor deţinute, poliţiştii au constatat faptul că, în perioada 5-9 iunie a.c., R. Ion, din Vaideeni, a tăiat şi sustras ilegal 3 arbori, specia molid. În urma măsurătorilor, s-a stabilit că este vorba despre 3,80 m.c. de material lemnos. Întregul volum de masă lemnoasă sustras a fost identificat, ridicat şi confiscat, acesta fiind predat OS Romani. Cercetările sunt continuate cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de tăiere şi sustragere ilegală de material lemnos.

 

Zile agitate pe șoselele județului

Duminică, la ora 12.38, poliţiştii au fost sesizaţi prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un scuter a tamponat un autoturism care se afla staţionat pe DJ 676 A –Fârtăţeşti, provocându-i avarii. La faţa locului, s-a deplasat echipa operativă, identificându-l pe conducătorul scuterului, implicat în tamponare, ca fiind P. Ionuţ, de 21 de ani, din comuna Fârtăţeşti. În urma verificărilor în bazele de date, s-a constatat că tânărul nu deţine permis de conducere, iar scuterul pe care acesta l-a condus nu este înregistrat. În urma testării cu aparatul alcool test a tânărului de 21 de ani, a rezultat o valoare de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat. Astfel, a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, fără a poseda permis de conducere şi sub influenţa alcoolului. În cursul zilei de luni, la ora 21.50, P. Gheorghe, de 40  ani, din comuna Butimanu, jud. Dâmboviţa, a condus un autovehicul pe DN7- Robeşti, şi la km 225 + 770 m, nu a păstrat o distanţă de siguranţă faţă de un alt autovehicul, condus în faţa sa, de D. Claudiu, de 35 ani, din municipiul Craiova, jud. Dolj, pe care l-a proiectat într-un alt autovehicul, care circula în aceeaşi direcţie de mers, condus de D. Gheorghe, de 62 ani, din municipiul Sibiu. În urma impactului, a rezultat rănirea lui Gheorghe D., de 62 de ani, diagnostic-traumatism cranio-facial, contuzie articulaţie temporo-mandibulară stânga,  plagă sublombară stângă şi a Mariana D., de 53 de ani, diagnostic traumatism rebord costal stâng. Tot luni, Ş. Ilie, de 57 ani, din Milcoiu, a condus un autoturism marca Opel pe strada Tineretului, din mun. Rm. Valcea, şi la efectuarea unui viraj la dreapta spre o alee de acces nu a acordat prioritate de trecere lui M. Ioan, de 65 ani, din mun. Râmnicu Vâlcea, ce se deplasa în calitate de biciclist, pe pista specială. Persoanele implicate au fost testate cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative în ambele cazuri. Biciclistul a primit îngrijiri medicale, fiind diagnosticat de Contuzie şold şi genunche stâng cu excoriaţie prerotuliană. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor producerii evenimentului rutier.

 

Poliția își continuă cruciada împotriva șoferilor bețivi

În  săptămâna 2-8 iunie a.c. la nivel naţional, au fost organizate acţiuni care să vizeze combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice, cu accent deosebit pe conducerea  autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice. Activitatea face parte din campania preventivă  ALCOHOL  iniţiată în plan european de Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa ( TISPOL) la care România este parte. În  cursul  săptămânii trecute, poliţiştii rutieri din judeţul Vâlcea au  verificat în trafic  un număr de 2.236 conducători auto, din aceştia 35  fiind identificaţi pozitiv la testarea cu aparatul etilotest, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, context în care le-au fost reţinute permisele de conducere  în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule. Cu prilejul desfăşurării activităţilor au fost constatate şi 13 infracţiuni la această faptă ( dintre aceştia 4 conducători auto nu posedă permis de conducere). Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală. Astfel, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori o concentraţie ce depăşeşte 0,40 mg/ litru de alcool pur în aerul expirat, sau care se află sub influenţa unor substanţe stupefiante sau cu medicamente similare acestora .  Pentru  a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, Serviciul Poliţiei Rutiere Vâlcea vă recomandă : ,, FIŢI  MAI  RESPONSABILI  ÎN  TRAFIC!,,.