Piesa „Hoţul de Mărgăritare” de la Anton Pann pe scena Teatrului Naţional din Cluj


Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, prezintă mâine, 15 iunie, începând cu ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, spectacolul „HOŢUL DE MĂRGĂRITARE”. Regia spectacolului aparţine lui Adrian Roman, iar scenografia Ilenei Mihăescu. Din distribuţie fac parte actorii: Doru Zamfirescu (Eli), Sorin Ionescu (Eliabar), Laurenţiu Stratan (Rimon), Radu Constantinov (Critias), Iulia Alexandrescu (Ariadna), Remus Vlăsceanu (Fanuel), Alina Mangra (Tamara) şi Gabriel Banu (Humbaba).

Piesa, în patru acte, de Valeriu Anania, scrisă în anul 1952, prezintă parabola biblică a întoarcerii fiului risipitor (Luca 15, 11-32): plecarea fiului cel mic, Eliabar, de acasă cu partea de avere ce i se cuvenea, risipirea averii şi întoarcerea lui, momente completate cu acela al împăcării celor doi fii, Rimon şi Eliabar, dar şi cu personaje noi. Reacţia tatălui la întoarcerea fiului echivalează nu cu o înfrângere, ci cu o biruinţă: „Fiul meu acesta mort a fost, şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat”.

În anul 2003, Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, în contextual manifestărilor dedicate celor 500 de ani de la înfiin­ţa­rea Episcopiei Râmnicului, a pus în scenă piesa dramaturgului Valeriu Anania, spectacol la a cărui premieră, alături de un public numeros, iubitor de teatru, au participat şi numeroase înalte feţe bisericeşti. Amintim doar câteva nume care acum ocupă scaunele unor importante mitropolii: ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, ÎPS Irineu Slătineanu, Mitropolitul Olte­niei, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Gherasim, arhiepiscopul Râmnicului, alături de un sobor de preoţi, monahi şi monahii. ÎPS Bartolomeu Anania prezent la a doua reprezentaţie, cu bucurie şi aplauze a apreciat evoluţia actorilor, dă­ruind fiecăruia dintre ei, regizorului şi teatrului, cartea sa cu autograf. „Hotul de Mărgăritare”, spectacolul Teatrului Anton Pann a mai fost prezentat şi pe scena Teatrul Naţional din Craiova, cu prilejul lansării traducerii Bibliei de către ÎPS Bartolomeu Anania.

Aflată în plină desfăşurare, cea de a doua Campanie de informare şi strângere de fonduri pentru Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca înscrie pe agenda sa şi spectacolul Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea „HOŢUL DE MĂRGĂRITARE”. Din câte ştim Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea este singurul teatru din ţară care are în repertoriul său un spectacol pe o piesă scrisă de dramaturgul Valeriu Anania. La spectacolul Teatrului Anton Pann de mâine, 15 iunie, de la ora 19.00, de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj Napoca, sunt aşteptaţi şi vâlcenii. Biletele se găsesc la Catedrala Mitropolitană, biserica studenţilor din Campusul Haşdeu, bisericile ortodoxe din Cluj-Napoca şi la Magazinele bisericeşti din Piaţa Avram Iancu nr. 8 şi nr. 18. Preţul unui bilet este de 20 lei.