Pentru șpăgi au apărut carduri cadou


Până de curând, consideram mediul urban drept un bun conductor pentru propagarea veștilor alarmiste. Oamenii activi intră în contact ceva mai des, la serviciu, la cumpărături, în parc, în mijloacele de transport sau în fața blocului, și-și povestesc vrute și nevrute. De multe ori, augmentează informația pentru a impresiona. În aceste condiții, nu e greu de atins situația de panică. În replică, mediul rural pare mai stabil, veștile circulă mai molcom pentru că și oamenii sunt mai circumspecți cu privire la tot ce e nou. Greu poate cineva să le perturbe țăranilor traiul lor așezat, bazat pe rutină, în care se remarcă tradițiile, cutumele și obiceiurile. „Veșnicia s-a născut la sat”, spunea foarte frumos Lucian Blaga, ca să întărească această idee.

Iată însă că lumea rurală a fost bulversată mult mai repede decât cea a orășenilor de o veste sosită de la Guvern. O veste terifiantă circulă peste șanțuri și podețe, se ascunde în spatele gardurilor pentru a face furori la birtul cu uluci, unde se adună crema zvonerilor. „Cum adică, nea cutare, să ne limiteze cineva ce să facem cu banii munciți de noi?”, se aude printre clinchete de pahare. Încercați să le explicați unor țărani, mai ales la băutură, că trebuie să meargă la o bancă, în cel mai apropiat oraș, să-și deschidă cont bancar și să ceară atașarea unui card, iar pentru plăți să utilizeze cardul, adică să-l introducă într-un aparat numit POS, înainte de a butona un cod secret, pe care-l știu numai ei. Încercați asta, domnilor politicieni! S-ar putea să fiți urcați pe garduri sau pe stâlpii din vecinătate. Că tot se apropie campania electorală, încercați să implementați din poartă în poartă transpunerea în practică a pachetului legislativ pentru combaterea evaziunii fiscale, care cuprinde și o plafonare a plăților cu numerar. Să vedem, aveți sânge în instalație?! Spuneți-le sătenilor că pot face plăți la comercianți de maximum 1.000 lei/societate, cu banii de la saltea, și apoi dați-le câte un fluturaș să vă voteze! Aveți curaj sau satul e prea departe de București?

N-ar fi prima dată când guvernul PSD se împușcă singur în picior, sabotându-și bazinul electoral care-i aduce cel mai mare număr de voturi. De data asta însă s-a repliat la timp. Legea care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023, după ce fusese promulgată în prealabil de președintele Iohannis, a fost amendată la interval de numai o săptămână, printr-o ordonanță de urgență. Ministerul Finanţelor a publicat, în data de 8 noiembrie 2023, proiectul de ordonanță prin care se revine la plafoanele prevăzute în Legea nr. 70 din 2015 în ceea ce priveşte plăţile cu numerar.

O incoerență și o stupizenie legislativă mai mare cu greu se poate imagina. Nu-mi pot explica, oricât m-aș strădui, cum de niște instituții ale statului, cu departamente de prognoză și studii de impact, cu bugete consistente, nu sunt în stare să facă niște previziuni simple, care să nu fie anulate încă din prima săptămână de funcționare a legii. Iertați-mă, dar asta înseamnă incompetență, o incompetență crasă pentru care cei care au emis respectiva anomalie legislativă ar trebui să plece acasă, dacă mai au vreun dram de onoare.

Noroc cu alegerile de anul viitor, căci altfel măsura ar fi fost implementată de mult. Pentru șpăgi și comisioane au apărut carduri cadou, nu e nevoie de numerar!