Numărul total de bovine sacrificate a crescut cu 2,5% în mai 2011, dar producţia de carne a fost în scădere


• numărul total de bovine sacrificate a crescut cu 2,5% în luna mai 2011, comparativ cu aprilie, până la 81.000 de capete, în timp ce greutatea acestora în carcasă a scăzut cu 8,1 procente, totalizând 11.583 tone, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS)

În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au înregistrat o creştere cu 22,2% (11.000 capete), respectiv cu 31,6% (2.426 tone). În luna mai 2011, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a reprezentat 13,6% din totalul sacrificărilor de bovine. Comparativ cu mai 2010, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 5,8%, respectiv cu 17,2%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate au rămas constante, iar greutatea lor în carcasă a scăzut cu 0,3%. Potrivit datelor INS, numărul total de porcine sacrificate a scăzut cu 20,1%, de la 398.000 de capete în aprilie 2011, la 318.000 capete în luna mai a acestui an, iar greutatea lor în carcasă a înregistrat o scădere cu 28,6%, ajungând la 24.248 tone. În luna mai 2011, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate a reprezentat 81,8% din totalul porcinelor sacrificate, respectiv 260.000 de capete. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 7,5%, respectiv cu 9,4%. Comparativ cu perioada similară din 2010, numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 11,9%, respectiv cu 14,8%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 2,6%, respectiv cu 4,2%, faţă de mai 2010. În ceea ce priveşte numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă, acestea au scăzut de 6,6 ori, respectiv de 4,4 ori. Astfel, în mai 2011, au fost sacrificate 601.000 capete de ovine şi caprine, în timp ce în aprilie erau sacrificate 3,95 milioane capete. Tăierile în unităţile industriale specializate, care deţin o pondere de 2,2% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine, au scăzut atât numeric cât şi la greutatea în carcasă, de 10,9 ori, respectiv de 8,5 ori. Faţă de luna mai 2010, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 33,9%, respectiv cu 44,4%. Tăierile în unităţile industriale specializate au crescut de 2,2 ori la numărul de capete sacrificate şi de 1,9 ori la greutatea în carcasă. Potrivit datelor INS, numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 20,9%, până la 19,872 milioane capete, respectiv cu 23,7% (30.501 tone). În unităţile industriale specializate s-a realizat 81,5% din totalul tăierilor de păsări, sacrificările în acest tip de unităţi fiind în creştere atât la numărul de păsări sacrificate cât şi la greutatea lor în carcasă cu 9,4%, respectiv cu 10,8%. Comparativ cu perioada similară din 2010, numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 24,6%, respectiv cu 22,9%. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat scăderi atât la numărul păsărilor sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 13,0%, respectiv cu 14,5%. În ceea ce priveşte greutatea medie în carcasă la principalele specii de animale şi păsări sacrificate în mai 2011, aceasta a fost la bovine de 143 kilograme (kg), la porcine – 76,3 kg, la ovine şi caprine – 11,7 kg şi 1,5 kg la păsări. În perioada mai 2010 – mai 2011, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă a animalelor sacrificate sau înregistrat în luna decembrie la porcine şi în luna aprilie la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.