Numărul persoanelor fără adăpost din Centrul „Ioana” a crescut după venirea gerului


Centrul Social de Urgență „Ioana” din subordinea Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea este pregătit să primească persoanele fără adăpost, mai ales în contextul instalării condițiilor meteorologice specifice sezonului rece. Ultimul ger din week-end a mai adus o persoană în instituția aflată din zona 1 Mai din municipiu, numărul celor cazați în prezent aici ajungând la opt (toți din Râmnicu Vâlcea), dintre care șapte bărbați și o femeie.

Cel mai vârstnic beneficiar are 74 de ani, iar cel mai tânăr 21 de ani, acesta din urmă find și fost consumator de droguri, acum în proces de recuperare atât ca urmare a consilierii psihologice oferite de specialiștii centrului, cât și prin colaborarea strânsă cu Centrul local de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.

Pe lângă cazarea în cele 21 de paturi dispuse în șapte camere (cu posibilitatea de extindere, la nevoie, a capacității cu paturi pliante și saci de dormit) și oferirea mesei de prânz în regim de catering, cei adăpostiți la Centrul Social de Urgență „Ioana” mai beneficiază de articole de igienă personală, articole vestimentare provenite din donaţii, de medierea relaţiei cu familia de origine în vederea reintegrării, de consiliere psihologică, asistenţă medicală primară sau consiliere socio-juridică.

De-a lungul anului 2023, mai multe zeci de persoane au beneficiat de serviciile centrului din administrarea Municipalității Râmnicului, multe dintre ele fiind, ulterior ieșirii din centru, monitorizate în vederea stabilizării și a construirii unei vieți cât mai independente. Pentru sesizarea unor cazuri care necesită serviciile Centrului „Ioana”, la dispoziția celor interesați este pus numărul de telefon cu regim non-stop 0350.428.401.