„Nu văd niciun aspect pozitiv în reorganizarea Ambulanței”
• declară Petre Duinea, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Vâlcea
Regionalizarea duce și la reorganizarea anumitor instituții. Din păcate, deși este considerată instituție de importanță strategică, națională, Ambulanța va intra în procesul de reorganizare. Nu știm ce va mai rămâne în Vâlcea, cum se va derula acordarea primului ajutor, cert e faptul că managerul unității medicale, Petre Duinea, consideră că reorganizarea nu va aduce nimic bun. Aflăm mai jos, într-un scurt interviu, opinia conducerii Serviciului Județean de Ambulanță Vâlcea privind această regionalizare:
– Domnule manager, cum vedeți dumneavoastră această regionalizare și, implicit, reorganizare a Ambulanței?
Am tot spus că ar fi bine să păstrăm ce funcționează, eventual doar să îmbunătățim procesul, nu să-l distrugem. Eu, odată ce acest proiect a fost pus pe site-ul Ministerului Sănătății, am transmis punctele mele de vedere autorităților locale, în special Consiliului Județean. Am transmis ideile mele tuturor, fiind vorba, până la urmă, de opiniile întregului personal de la Ambulanță, cu argumente pro și contra.
– Și, nicio reacție…Bănuiesc că sunteți dezamăgit de lipsa de interes a autorităților.
Ei bine, nu sunt dezamăgit de lipsa de reacție a autorităților, ci de indolența de care au dat dovadă anumite persoane de la centru. Mă refer, mai ales, la o persoană bine înfiptă în minister, de mare notorietate, pe nume Raed Arafat. Eu, unul, nu-l mai înțeleg. Când ne-am întâlnit, dar și la conferințe de presă anterioare a vorbit despre aspectele negative ale regionalizării. La fel și Dragnea, care a precizat că instituțiile cu importanță strategică, națională, nu intră în acest apanaj. Când acolo, s-a schimbat brusc și prin aprobarea regionalizării n-a făcut decât să ne aducă, nouă, celor din sistem, jigniri. De fiecare dată s-a intervenit cu echipajul cel mai aproape de caz, cu dotarea cea mai bună. Salariații, nu de puține ori, au muncit intens, fără să fie remunerați la timp. La noi, în Vâlcea, chiar am avut probleme salariale în urmă cu trei, patru ani, dar oamenii au fost tot timpul conștienți și au venit la serviciu.
– Și, totuși, zarurile sunt aruncate și regionalizarea va avea loc…Și asta chiar de cei care blamau, în urmă cu ceva timp, ideea de regionalizare propusă de Guvernul Boc.
Sunt încă optimist și sper ca ideea să nu fie bătută în cuie. Sunt mulți factori implicați în sistemul de urgență. În plus, se pune și problema patrimoniului, a imobilului Serviciului Județean de Ambulanță ce aparține Consiliului Județean. Va fi o problemă majoră cu spațiu.
– Domnule Duinea, se va face până la urmă economie cu această reorganizare a Ambulanței?
Sunt 42 de manageri în prezent și, presupun că mai rămân vreo 15. Oricum, e falsă ideea că prin desființarea posturilor de directori se câștigă pe plan financiar. Puținii manageri care rămân vor păstori suprafețe mai mari. E ca și cum la o familie cu unul, doi copii gradul de ocupare cu aceștia este mai mare decât dacă ai șapte, opt odrasle. Rămân câțiva manageri, dar va exista un coordonator și în județ. Dispare directorul economic, dar la nivel județean va fi un contabil. Care e economia făcută? Există multe probleme tehnice, nu doar medicale și trebuie rezolvate pe plan local. Deci, va fi nevoie de oameni și aici.
– Să înțeleg că nu există nicio bilă albă de dat regionalizării?
Nu am identificat nici un aspect bun. De fapt, sincer să fiu, nici nu m-am gândit. Nici ministrul nu a adus lucruri convingătoare, să vorbească despre un anumit aport adus de către regionalizare. Operativi la limită de județ? E absurd. Sunt în sistem din 1995 și pot spune că singurele probleme ale Ambulanței sunt legate de partea financiară și personalul insuficient. Acestea ar fi trebuit rezolvate și chiar luate invers: personalul și apoi banii.
A consemnat Daria FLORESCU