Nu sună ca încurajare a muncii „la negru”? ITM a făcut zeci de plângeri penale, Instanța n-a dat nicio urmărire


Legea e lege, lucru remarcat și de instanțele de judecată în cazul muncii „la negru”, dar, în ciuda zecilor de plângeri penale înaintate de inspectorii muncii, instanța n-a dat nicio urmărire. Motivația? Chiar dacă e lege și fapta constituie infracțiune, nu reprezintă pericol social. Oare prin acest lucru nu se încurajează, cumva, munca fără forme legale? Ne punem și noi întrebarea aceasta, în condițiile în care niciun patron prins „pe picior greșit”, de la începutul anului, adică cu mai mult de cinci persoane „la negru”, nu s-a ales cu urmărire penală sau altă sancțiune. Nici măcar o amărâtă de amendă. „În cazul angajatorilor prinși cu mai mult de cinci persoane fără forme legale, sancțiunea e dictată de instanță. Noi facem plângere penală, iar urmărirea trebuie dată de instanță”, a precizat, pentru ziarul nostru, Ion Tănăsoiu, inspector șef ITM Vâlcea.
Și-atunci, la ce mai e bună legea? Inspectorii muncii își fac datoria, fac plângere la Parchet, dar dacă scapă nepedepsiți toți patronii prinși cu muncitori „la negru”, care mai e învățătura de minte? Nu mai spunem ce concluzie au tras deja toți angajatorii…
Menționăm că, luna aceasta, patru persoane au fost identificate muncind fără acte. Sunt mai puține comparativ cu alte luni în condițiile în care și inspectorii muncii au avut activitate doar două săptămâni.