NU A CRESCUT NUMĂRUL șomerilor din județ


Apropierea sezonului rece și multiplele așa-zise crize cu care se confruntă economia românească au făcut ca, la nivel național, numărul șomerilor să crească ușor. Situația nu este valabilă pentru județul Vâlcea, aici rata șomajului menținându-se aproape constantă (în jurul valorii de 3,50% – mai puțin de 5.000 de persoane) de luni bune.
Astfel, la sfârşitul lunii noiembrie 2022, rata şomajului înregistrat la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea a fost de 3,56%. Numărul total de şomeri înregistrat la finele lunii noiembrie a fost de 4.946 (din care 2471 femei).

Doar unul din trei șomeri înregistrați în evidențele AJOFM primește indemnizație

„Din totalul şomerilor înregistrati în evidențele AJOFM Vâlcea, 1.448 sunt beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.498 sunt șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 3.432 șomeri provin din mediul rural și 1.514 sunt din mediul urban. Șomerii cu studii gimnaziale/ fără studii/ școală profesională au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Vâlcea, anume 3.100 persoane (62,68%). 1.579 șomeri (31,92%) au studii studii liceale/ postliceale, iar 267 șomeri (5,40%) au absolvit studii superioare”, au anunțat reprezentanții AJOFM Vâlcea.

Problema este că peste jumătate dintre șomerii vâlceni sunt persoane greu ocupabile sau foarte greu ocupabile!

„Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 877 persoane foarte greu ocupabile, 1.835 greu ocupabile, 1.733 mediu ocupabile, iar 401 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Vâlcea sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM Vâlcea la adresa www.anofm.ro secțiunea «Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea/ Comunicate de presă»”, au mai anunțat reprezentanții AJOFM Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.
Sursă foto: Arhivă
• Material realizat cu sprijinul Biroului de Comunicare din cadrul AJOFM Vâlcea