Neonatologia, mai bogată cu un incubator și un ventilator de suport respirator


Noi donații la Maternitatea vâlceană. Astăzi, unitatea medicală a fost sediul întâlnirii conducerii Spitalului Județean cu reprezentanții Organizației „Salvați Copiii”, întâlnire soldată cu rezultate. Secția Neonatologie este mai bogată cu un incubator și un ventilator de suport respirator.
Un incubator de terapie intensivă și un ventilator de suport respirator, fără de care supraviețuirea copiilor născuți prematur ar fi o problematică, au fost donate, astăzi, de Organizația „Salvați Copiii” România Maternității din Râmnic. Aparatura medicală în valoare de 25.000 euro reprezintă o necesitate în condițiile în care unitatea deservește tot județul.
La eveniment au participat: managerul SJU Vâlcea, dr. Dan Ponoran, dr. Monica Nicolae – șef secție Neonatologie, Gabriela Alexandrescu, președinte Organizația „Salvați Copiii” și Amalia Năstase, ambasador al programului de reducere a mortalității infantile.
Managerul SJU Vâlcea, chirurgul Dan Ponoran, a ținut să precizeze că, pe lista privind investițiile pe acest an, se afla și un incubator nou, iar surpriza plăcută s-a produs mult mai repede: „Exista prins într-un proiect, dar nu găseam finanțarea. Mulțumesc doamnelor pentru donație. Datorită unor astfel de oameni avansăm în acest sistem medical”.
Președintele executiv al Organizației „Salvați Copiii”, Gabriela Alexandrescu, a discutat despre spitalele unde se vor mai face donații, totul pentru a reduce mortalitatea infantilă. Aceasta a explicat de ce pașii lor s-au îndreptat către Vâlcea, către Maternitatea vâlceană.
„În primul rând, vorbim de o unitate care deservește tot județul. Era nevoie de aparatură performantă. Vorbim de un spital mai mic, dar unde adresabilitatea este mare. Fondurile provin de la persoane fizice și companii care s-au alăturat eforturilor noastre”, a precizat reprezentanta organizației.

Amalia Năstase: „Neonatologia e prima linie în războiul cu viața și moartea”

Ambasadorul programului de reducere a mortalității infantile, Amalia Năstase, a precizat că nu va înceta campania până nu va vedea toate mamele mulțumite, că nu vor mai trece prin situații în care, copiii născuți prematur, nu pot fi ajutați din lipsa dotărilor tehnice: „Sunt de șase ani ambasador, am trecut și eu prin momente grele și de aici și lupta pentru a face bine. Neonatologia este prima linie în războiul dintre viață și moarte. Aș fi dorit să văd și autoritățile locale, cele care ar trebui să se implice în sănătatea unui județ, să aibă grijă de copii”.

208 copii născuți prematur

Anul trecut, iar, din păcate, trendul se păstrează, din cei 1.800 de copii veniți pe lume, la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, 208 erau născuți prematur. Aceste donații înseamnă, pentru copiii născuți înainte de termen, o garanție că vor putea să lupte pentru a ajunge mari, chiar dacă vin pe lume fragili, cântărind și sub un kilogram. Iar în prezent, pe secția Neonatologie, sunt destui copii prematuri.