Municipalilor are de ce să le fie teamă!


• CSM se află la numai un punct de retrogradare
 

După cum precizam într-un număr publicat la mijlocul săptămânii trecute, Federaţia Română de Fotbal a stabilit, în data de 15 ianuarie, structura sistemului competiţional la nivelul primelor două ligi de fotbal, dar şi numărul echipelor partici­pante în viitoarele sezoane. Pentru Liga a II-a, marea noutate este repre­zentată de unificarea celor două serii existente în prezent, într-un campionat cu 20 de echipe. Însă, pentru a nu produce o trecere bruscă de la actualul sistem, alcătuit din două serii şi 32 de echipe, oficialii FRF au decis ca schim­barea să intre în vigoare începând cu sezonul 2014/2015, oferind răgaz clubu­rilor să se familiarizeze cu noile rigori în sezonul 2013/2014, atunci când în struc­tura Ligii a II-a se vor regăsi din nou două serii, dar cu câte 14 echipe pe serie.

În condiţiile date, FRF a stabilit ca, la finalul acestui sezon, din fiecare serie a ligii secunde să retrogradeze formaţiile clasate începând cu poziţia a douăspre­zecea (inclusiv). Cum în Seria Vest au rămas în competiţie doar treisprezece echipe, este evident faptul că numai ulti­mele două clasate la finalul campio­natului vor mai retrograda în Liga a III-a. Chiar şi în urma acestor modifi­cări, când lupta pentru retrogradare a devenit mult mai simplificată, pentru CSM Râmnicu Vâlcea nu se anunţă un retur tocmai lipsit de griji. Gruparea râmniceană ocupă, în prezent, doar un modest loc zece, la numai un punct în faţa echipei clasată pe poziţia a XII-a (Unirea Alba Iulia), prima care retrogradează. De altfel, dacă e să analizăm clasamentul la finalul turului, putem sesiza că sunt mai multe formaţii implicate în această „horă” a retro­gradării, distanţa între ultimele clasate fiind foarte mică. Începând de la poziţia a şaptea (ocupată de FC Argeş, cu 14 puncte), un grup compact de cinci echipe gravitează în zona „nisipurilor mişcă­toare” din subsolul clasamentului, dis­tanţa care le separă de ultimele două clasate (Unirea Alba Iulia şi FC Mara­mureş, cu 11, respectiv 10 puncte) fiind de numai 2-3 puncte.

„Obiectivul este menţinerea”

Deşi vor disputa primul meci oficial abia pe 23 martie, în etapa a doua a returului Seriei Vest (în prima, progra­mată pe 16 martie, vor sta), municipalii şi-au reluat din timp antrenamentele, aproximativ în aceeaşi perioadă cu celelalte formaţii din eşalonul secund. Sub îndrumarea tehnicienilor Laurenţiu Tudor şi Sorin Bucuroaia, râmnicenii s-au reunit luni, la baza proprie, urmând ca, în următoarele două săptămâni, ei să îşi desfăşoare pregătirile specifice aces­tei perioade de reacomodare în aceeaşi locaţie. Principalul Laurenţiu Tudor ştie ce perioadă extrem de importantă urmează pentru fotbaliştii săi, aşa că este decis să „creeze o echipă mult mai bună decât în tur” şi îşi doreşte să aibă liniştea necesară pentru a reuşi acest lucru. „În primul rând, noi ne propunem ca obiectiv menţinerea. Va fi greu pentru că, dintre echipele rămase în competiţie, două vor retrograda. Sperăm să avem linişte în perioada de pregătire şi să creăm o echipă mai bună decât în tur”, a afirmat luni Laurenţiu Tudor.