Mopedişti, atenţie în trafic!


accident_motoAbaterile bicicliştilor/mopediş­tilor în trafic constituie a doua cauză ge­ne­ratoare de accidente rutiere în judeţul Vâlcea. Numai în ultimele zile, pe raza judeţului s-au produs două accidente rutiere în care au fost implicate mopede.

Astfel, miercuri, în jurul orei 17.30, un bărbat de 43 ani, din jude­ţul Olt, în timp ce conducea un auto­tu­rism pe strada Tudor Vladimirescu din municipiul Drăgăşani, a efectuat virajul la stânga cu intenţia de a în­toar­ce, fără să se asigure corespun­zător. În urma acestei manevre a intrat în coliziune cu un moped care circula în aceeaşi direcţie de mers şi care se angajase în depăşirea sa. Din accident a rezultat vătămarea cor­porală a conducătorului de mo­ped, Nicolae N., de 29 ani, din muni­cipiul Drăgăşani, care a fost trans­portat pentru investigaţii medicale la Spitalul Judeţean Vâlcea.

Tot miercuri, dar în jurul orei 03.50, Ionuţ B., de 19 ani, din co­muna vâlceană Creţeni, în timp ce conducea un moped pe strada Căpitan Hoarcă din municipiul Dră­găşani, a pierdut controlul asupra vehiculului şi a intrat în coliziune cu un autoturism staţionat regulamen­tar. În urma impactului a rezultat vă­tă­­­marea  corporală  gravă a con­du­că­­torului mopedului, care a fost trans­portat la Spitalul Judeţean Vâlcea.

Reamintim conducătorilor de vehi­cule pe două roţi că, pentru a con­duce pe drumurile publice un mo­ped, o persoană trebuie să înde­pli­nească următoarele condiţii:

• Să aibă vârsta de minim 16 ani împliniţi;

• Să înregistreze mopedul la Con­siliul Local al localităţii de do­miciliu;

• Să deţină asupra sa şi să prezinte la control actul de identitate, certificatul de înregistrare al mope­du­lui, adeverinţa de absolvire a cursului de legislaţie rutieră, elibe­rată de o Şcoală de şoferi şi asigu­rarea obligatorie (RCA);

• Să poarte obligatoriu casca de protecţie;

• Să circule permanent cu lumi­nile de întâlnire aprinse;

• Să circule cu echipament fluorescent – reflectorizant de la lăsarea serii până în zori sau când vizibilitatea este redusă.

De la începutul anului şi până în prezent, în judeţ s-au înregistrat 59 accidente produse din vina mopediş­tilor, soldate cu 1 mort, 30 răniţi grav şi 33 răniţi uşor. Prin acti­vităţile pe care le desfăşoară, poliţiş­tii rutieri din judeţ acţionează pentru prevenirea şi combaterea acciden­telor în care să fie implicată această categorie de participanţi la trafic, astfel că, numai în cursul zilei de marţi, 2 octombrie, au fost sancţio­naţi contravenţional 22 mopedişti şi 17 biciclişti pentru nerespectarea re­gu­lilor de circulaţie pe drumurile publice.