Modificări majore aduse subvenției SRL – D


• Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri a fost modificat, astfel încât firmele organizate ca SRL-D vor trebui să respecte noi reguli procedurale pentru a primi de la stat finanțarea nerambursabilă de până la 10.000 de euro, ce se acordă în cadrul acestui program guvernamental

Avocatnet.ro anunță că vorbim de o serie întreagă de modificări la desfășurarea Programului de stimu­lare a înființării și dezvoltării microîn­treprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri. Programul este implementat de către Ministerul Ener­giei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri (MEIMMMA), prin Direcția Politici Antreprenoriale și Implementare Programe pentru IMM (DPAIPIMM) și Oficiile Teritoriale pen­tru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Coo­pe­rație (OTIMMC) și își propune încu­rajarea și stimularea înființării și dez­voltării întreprinderilor mici și mijlocii. Potrivit actului normativ, bu­ge­tul alocat în 2015 este de 19.300.000 lei, iar autoritățile estimează că aproxi­ma­tiv 430 de persoane vor beneficia de acordarea unor sume neram­bur­sabile.
Programul SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată – Debutant), instituit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2011, vizează acor­darea de sprijin oricărui cetățean român care dorește să își deschidă o afacere (și care nu a mai avut una până acum), prin acordarea unei alo­cații financiare nerambursabile repre­z­en­tând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (44.821 lei), din va­loarea totala a cheltuielilor eligibile afe­rente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinan­țare.
În cadrul programului, pot aplica toți cei care doresc să își deschidă o afacere pentru prima dată, indiferent de vârstă. În trecut, prevederile vizau doar “întreprinzătorii tineri”, persoane sub 35 de ani care debutau în afaceri, dar dispoziția care impunea vârsta de până la 35 ani a fost eliminata în iulie 2014, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 97/2014. De atunci, sintagma întreprinzător tânăr a fost înlocuită cu sintagma întreprinzător debutant în afaceri, astfel încât în prezent benefi­cia­rul trebuie să aibă doar capacitate deplină de exercițiu și să nu mai fi desfășurat activități economice în trecut.
OUG nr. 6/2011 stabilește condi­țiile de participare în cadrul progra­mu­lui de accesare a creditelor neram­bur­sabile de până la 10.000 de euro. Astfel, cei care vor să obțină un credit prin intermediul acestui program gu­vernamental trebuie să: aibă capaci­tate juridică deplină de exercițiu; an­te­rior datei înmatriculării societății în registrul comerțului nu au mai deți­nut și nu dețin calitatea de acționar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spațiul Economic European; înfiin­țeze pentru prima dată o societate cu răspundere limitată în condițiile Legii nr.31/1990 privind societățile comer­ciale; completeze o declarație pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale, că îndeplinește condițiile prevăzute la lit. b), pe care o depune la registrul comerțului odată cu cererea de înmatriculare a societății; să nu mai fi beneficiat de finanțare în cadrul acestui Program.
În același timp, actul normativ pre­vede și o serie de obligații refe­ritoare la statutul microîntre­prinderii pentru care se acorda creditul: este societate comercială cu răspundere limitată-debutant (SRL-D), care func­țio­nează pe durată nedeterminată, în condițiile Legii nr. 31/1990 privind so­cie­tățile comerciale, republicată, cu mo­dificările și completările ulterioare. Ca­l­itatea de microîntreprindere apar­ți­nând întreprinzătorului debutant se obține la data înmatriculării la Re­gis­trul Comerțului în a cărui rază terito­rială se află sediul său social; se înca­drează în categoria microîn­tre­prin­de­rilor în condițiile Legii nr. 346/2004 pri­vind stimularea înființării și dezvol­tării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, și ale OUG nr. 6/2011; este înființată de un întreprinzător debutant, ca aso­ciat unic, sau de cel mult 5 între­prin­zători debutanți asociați; este admi­nistrată de asociatul unic, de unul sau mai mulți administratori dintre asociați; să nu fi depășit plafonul de minimis de 200.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare pentru o în­treprindere unică și 100.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare pen­tru beneficiarii care desfășoară ac­tivități de transport de mărfuri în con­­tul terților sau contra-cost; să nu aibă datorii la bugetul general conso­l­i­­dat și la bugetele locale, atât pentru se­diul social, cât și pentru toate punc­tele de lucru; să nu fie în stare de difi­cultate – dizolvare, reorganizare judi­ciară, lichidare, executare silită, închi­dere operațională, insolvență, fali­ment sau suspendare temporară a acti­vității; să nu fi fost subiectul unei de­cizii a Comisiei Europene / OTIMMC de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta să fie deja executată și creanța inte­gral recuperată, cu penalități aferen­te; are în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităților din eco­no­mia națională în vigoare (CAEN Rev 2).
Legislația în vigoare stabilește o serie de limitări atunci când vine vorba de grupele de activitate ce pot fi incluse ca obiect de activitate al unei societăți debutante. Astfel, NU se vor putea obține bani pentru: inter­me­dieri financiare și asigurări; tran­zacții imobiliare; activități de jocuri de noroc și pariuri; producție sau comer­cia­lizare de armament, muniții, explo­zibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substan­țe și preparate stupefiante și psiho­tro­pe (de exemplu: fabricarea explo­zi­vi­lor, fabricarea produselor din tutun sau comerțul cu amănuntul al băutu­rilor); activități de pescuit și acva­cul­tură; activități legate de producția pri­mară a produselor agricole; ajutoare destinate agenților economici care activează în sectorul carbonifer; aju­toa­re pentru achiziționarea vehi­cu­lelor de transport rutier de marfă acordate agenților economici care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfă în contul terților sau contra cost.
Noul act normativ completează și clarifică anumite aspecte legate de implementare practică a programului destinat antreprenorilor debutanți în afaceri. Conform noilor reglementări, înscrierea proiectelor în acest pro­gram se va face exclusiv on-line pe site-ul www.aippimm.ro, pe baza de username și parolă, în sesiuni se­mest­riale de 15 zile calendaristice, până la epuizarea bugetului alocat programului. După crearea contului de înscriere, aplicația va trimite auto­mat pe adresa de e-mail a solicitan­tului un mesaj și un link de confir­mare. După confirmare, aplicația de înregistrare a planului de afaceri va deveni activă pentru completarea on-line a planului de afaceri și încărcarea în aplicație a documentelor solicitate.
„În vederea înscrierii în cadrul pro­gramului, microîntreprinderea «SRL-D» va completa și va transmite planul de afaceri începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere, timp de 15 zile calendaristice de la dema­rarea înscrierii în program, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de deschidere a unei noi sesiuni de înscriere până la epui­zarea bugetului alocat programului”, se precizează în textul de lege.
Până acum, potrivit vechilor pre­vederi, înscrierea on-line a proiectelor se făcea în sesiune continuă.
Atenție! În cazul în care nu sunt completate coerent și cu detalii toate punctele și subpunctele din cadrul fiecărei secțiuni a planului de afaceri, aplicantul va primi scrisoare de res­pingere. Cele mai recente dispoziții introduc și noi criterii pe baza cărora vor fi evaluate planurile de afaceri îns­crise în programul SRL-D. Astfel, admiterea în program se va face în or­dinea punctajului obținut la eva­luarea planurilor de afaceri depuse on-line, punându-se astfel accentul pe calitatea planului de afaceri. Îna­inte de această modificare, admiterea în program se făcea în funcție de or­dinea înscrierilor. Mai precis, de acum înainte punctajul minim acceptat este de 60 puncte din totalul celor 100 po­sibile, iar aplicația SRL-D va genera automat aplicanților ce nu se înscriu în punctajul minim mesajul „nu înde­pliniți criteriul de minim 60 de puncte” în momentul transmiterii planului de afaceri. La punctaje egale, depar­ta­jarea se va face în funcție de ur­mă­toarele criterii: numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul proiectului; achiziția de echi­pa­men­te tehnologice; activitatea pe care accesează programul; curs de an­teprenoriat; aso­ciatul/administrato­rul SRL-D este șomer sau absolvent din anul precedent la data înscrierii la Registrul Comerțului; data și ora înscrierii în program.
După această etapă, aplicația electronică va genera un număr de identificare pentru fiecare proiect, denumit număr RUE, adică număr în Registrul Unic Electronic.
Important! Microîntreprinderile SRL-D vor putea beneficia de finanț­are în cadrul programului o singură dată.
Evaluarea planurilor de afaceri se face pe baza punctajului obținut, iar verificarea veridicității și coerenței informațiilor înscrise în planul de afa­ceri se realizează de către OTIMMC. Avizarea verificărilor se face de către DPAIPIMM. Aplicanții ale căror pla­nuri de afaceri se implementează cu componenta de credit și care obțin cel puțin punctaj minim în urma verifică­rilor efectuate vor încheia contractul de finanțare cu OTIMMC după pre­zen­tarea dovezii cofinanțării. Dove­zile de cofinanțare pot fi următoarele: contractul de credit emis de un finanțator de credit autorizat; dovezile certe privind capacitatea de cofinan­țare a proiectului, respectiv prezen­tarea scrisorii de confort, extras de cont care să demonstreze că bene­ficiarul dispune de suma necesara cofinanțării/contract/linie de credit, emise de un finanțator de credit au­to­rizat din România și care vor acoperi cel puțin valoarea finanțării proprii a proiectului, respectiv procentul de cofinanțare din cheltuieli eligibile.
Prin Program, se finanțează im­ple­mentarea Planurilor de Afaceri, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții: Alo­cație Financiara Nerambursabila – maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 44.821 lei/beneficiar; contribuție proprie sau credit bancar – minim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. Obiectul finanțării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile: Investițiile în active corporale referitoare la: Terenuri pentru realizarea de construcții/ame­na­jare efectuate în cadrul proiectului, destinate activității pentru care s-a solicitat finanțarea; Achiziționarea de spații destinate realizării activității pen­t­ru care s-a solicitat finanțare (spa­ții de birouri, producție, depozi­tare etc); Achiziționarea de mobilier pentru dotarea spatiilor amenajate; Echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru, aparate și instalații de măsură, control și reglare, tehnică de calcul etc; Achiziționarea de autoutilitare din categoria N1, N2, N3, cu excepția vehiculelor de teren simbol G;
Investițiile în active necorporale referitoare la: brevete de invenție, design industrial, mărci de produse și servicii (francize, etichetare ecolo­gi­că, licențe și software, etc.); realizare site (maxim 10.000 lei).
Alte costuri de operare referitoare la: Costuri curente: materii prime, măr­furi, materiale consumabile, ma­te­riale auxiliare; Costuri de personal: salarii, costuri asigurări sociale; Cos­turi de training și formare personal; Servicii externe: contabilitate, consul­tanță fiscală, consultanță juridică, con­sultanță în management, consul­tanță IT, consultanță PR, consultanță pentru întocmirea planului de afaceri (aceasta fiind  singura cheltuiala care se poate realiza înainte de semnarea contractului de finanțare), costuri le­gate de încălzire, gaz, electricitate, cu­­­­rățenie, reparații, asigurare, apă/ca­nal, gunoi, costuri legate de pro­cesul de vânzare; costuri admi­nis­trative, chirii pentru spații de birouri,  producție, de desfășurare activități comerciale și prestări servicii, depo­zitare ec.
Notă: Solicitantul va face dovada închirierii spațiului pentru care solicită chiria pe o perioadă de cel puțin trei ani.
Pentru a fi incluse în investiția eligibilă, activele corporale și necor­po­rale trebuie să îndeplinească urmă­toarele condiții: să rămână în pro­prie­tatea microîntreprinderii SRL-D care a beneficiat de ajutor de minimis mi­ni­mum trei ani; să fie considerate active (mijloace fixe) sau obiecte de inven­tar; să fie achiziționate în condiții de piață, respectiv să fie întocmit un do­sar de achiziție; să fie incluse în ca­te­goria activelor proprii ale microîn­tre­prinderii SRL-D, să rămână în locația acesteia pentru cel puțin trei ani.
Pe lângă alocația nerambursabilă în valoare de cel mult 44.821 lei (echi­valentul a 10.000 euro), Fondul Națio­nal de Garantare al Creditelor pentru IMM acordă garanții pentru creditele contractate de „SRL-D” în vederea realizării planurilor de afaceri accep­tate de Agenție, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.
Totodată, firmele SRL-D sunt scutite de la plata contribuțiilor de asi­gurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru sa­lariați, angajați pe perioadă nedeter­minată. Această perioadă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea și cal­culul drepturilor prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se utilizează câști­gul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plătește contribuția individuală de asigurări sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depășesc cuantumul câștigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.
De asemenea, pentru operațiu­nile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerțului, pentru înregistrarea microîntreprinderii nu sunt datorate taxe, solicitantul fiind scutit și de la plata acestora.