Ministrul Nicolăescu vrea ca spitalele să devină SRL-uri sau ONG-uri


busu_adrian1• juristul Bușu și președintele-director CAS Vâlcea, Alin Voiculeț, la întâlnirea cu Eugen Nicolăescu • Adrian Bușu: „Pachet de servicii medicale pentru toți cetățenii, asigurați sau nu…De unde atâția bani?”
 

Factorii de decizie din domeniul sănătății vâlcene s-au aflat săptămâna trecută, la Craiova, pentru o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Sănătății pentru a dezbate subiecte de mare interes legate de restructu­ra­rea/reorganizarea sistemului sanitar. Ju­dețul Vâlcea a fost reprezentat de managerii unităților spitalicești, juristul Colegiului Medi­cilor, Adrian Bușu (foto stânga), sindicate, membri ai Ordi­nu­lui asistenților medicali ge­ne­raliști, moa­șe­lor și asistenților medicali din România, filiala județeană, reprezentanți CAS etc. Contactat, juristul Colegiului Medicilor Vâlcea, Adrian Bușu, a precizat, pentru ziarul nostru, câteva aspecte discutate la întâlnirea cu ministrul Eugen Nicolăescu: „În primul rând, s-a vorbit despre pachetul de servicii medicale ce urmează să fie elaborat din 2014 pe piață. Nu vom mai avea un pachet minimal, ci un pa­chet de servicii de care vor dispune toți cetă­țe­nii, asigurați sau nu. Aici, îmi pun un semn de întrebare: De unde atâția bani? Progra­me­le de sănătate sunt împărțite între Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate și pacienții trec printr-un filtru; nu intră toți. Pentru a dispune toți de aceste programe ar trebui un buget foarte mare…În al doilea rând, s-a discutat despre un program pilot al Ministerului, program  aflat în derulare, prin care se dorește, în viitor, transferarea spitalelor 100% către autoritățile județene sau locale. Mai mult, spitalele vor fi transformate în regii autonome, SRL-uri sau ONG-uri. Se dorește ca spitalele să fie redate definitiv autorităților locale, cum este, spre exemplu, Apavilul care ține de Consiliul Județean. S-a mai vorbit ca banii dați de Finanțe pentru spitale să revină medicilor de familie, o măsură, iarăși, neviabilă, din punctul meu de vedere. În ultimul rând, s-a dezbătut Legea malpraxis-ului”.

Voiculet_alin„100% se vrea transferul spitalelor către autoritățile locale”

Am luat legătura și cu președintele-di­rector CAS Vâlcea, Alin Voiculeț (foto dreapta), prezent, de asemenea, la Craiova, la întâlnirea cu ministrul Sănătății. „Printre altele, s-a discutat să meargă mai mulți bani către medicii de familie, medicii din Ambu­la­to­riu în detrimentul spitalelor. De fapt, se do­rește 100% ca spita­lele să fie transferate auto­rităților județene și locale. În plus, se vrea ca, în viitor, unitățile medicale spitalicești să fie transformate în societăți comerciale sau ONG-uri, iar angajații din sănătate să nu mai fie funcționari publici, ci doar salariați”, a de­cla­­rat, pentru „Curierul de Vâlcea”, Alin Voiculeț.

Menționăm că din 26 august au demarat întâlniri ale factorilor din sănătate cu ministrul Eugen Nicolaescu, iar săptămâna trecută, pe 3 septembrie, a fost rândul și celor din sănătatea vâlceană.