Ministrul Nicolaescu le cere şefilor de spitale: „Umanizați sistemul de sănătate!”


vasile-cerbuMinistrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a recunoscut că-n unitățile medicale o veche problemă rămâne cea a educației cadrelor sanitare. În acest context, s-a adresat managerilor de spitale cu următoarea rugăminte: „Cunoaștem și recunoaștem deficitul de personal, dar, vă rog, umanizați sistemul de sănătate. Schimbați-vă atitudinea. Este prea multă aroganță. Pacienții nu trebuie tratați ca la închisoare”.
 

Dr. Cerbu, Spitalul Brezoi: „Personal puțin, nervi și alte probleme”

Contactat de redacţia noastră, dr. Vasile Cerbu – manager la Spitalul Brezoi declară: „„Sigur, ca și părere, este adevărat că avem personal puțin. Oamenii sunt puțini și stresați în această perioadă…Nu toți au timpul necesar și răbdarea să vorbească cu pacienții, cu aparținătorii ca la carte, ca-n Occident. Una e să fi medic la 7 – 8 pacienți, alta să tratezi 15 – 20 și să le mai oferi și informații…Dacă s-ar pune problema aroganței, sigur am vorbi despre personalul puțin și stresat. Ca și indicatori, pot spune că un medic de aici tratează dublu față de  cât este media pe țară. Deci, ca volum de activitate, este mult de muncă, iar de aici vin celelalte probleme: greutatea supravegherii, nervozitatea etc. Chiar acum, la Pediatrie, este o mamă cu un copil de trei luni, cu distrofie, aceasta plecând să fumeze și lăsându-și bebelușul singur în salon, nesupravegheat…De la cazuri de genul acesta pornesc și nervii noștri, câteodată”, Menționăm că unitatea medicală brezoiană are mai puțin cu 40 de angajați decât prevede organigrama spitalului. Însuși dr. Cerbu a precizat că, din lipsa fondurilor, dar și a legii, nu se pot face angajări, oricum existând probleme la plata salariilor și cu personalul deja încadrat.

saliste_georgetaGeorgeta Săliște, Spitalul Vâlcea: „Nu e treaba mea!”

Am contactat-o și pe directoarea Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, Georgeta Săliște, cea care a și luat parte, de altfel, la videoconferința ministrului Eugen Nicolaescu. Managerul unității medicale vâlcene a ținut doar să precizeze că, într-adevăr, problema e legată de personalul prea puțin. Cât despre aroganța din spital: „Nu comentez…Nu e treaba mea!”.