Ministrul Educației, AMENINȚAT CU PLÂNGERE PENALĂ de elevii din Vâlcea!


Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMs) au transmis, joi, 18 februarie 2021, printr-un comunicat de presă, că „solicită ferm Guvernului Cîţu să nu dea o nouă ordonanţă de urgenţă care să blocheze transportul elevilor”, după cum a informat NEWS.RO. Mai mult, elevii au anunţat că vor da în judecată autorităţile dacă adoptă o asemenea decizie.
„Reprezentanţii elevilor anunţă că vor acţiona în judecată autorităţile şi vor depune plângere penală pe numele premierului Florin Cîţu şi ministrului Sorin Cîmpeanu, pentru emiterea ordonanţei de urgenţă care să blocheze încă o dată transportul elevilor. Elevii acuză că legea este călcată în picioare şi că guvernanţii nu vor în realitate rezolvarea problemei care persistă deja de ani buni”, au arătat, în comunicatul comun, cele şase asociaţii de elevi.
Sursa citată a menţionat că, potrivit Legii nr. 226/2020, elevii beneficiază de gratuitate la toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic, fapt ce nu se aplică în momentul de faţă decât pentru transportul local şi cel feroviar. Problema semnalată de elevi pune accentul pe transportul judeţean şi pe faptul că în bugetul de stat ar fi trebuit să existe bani destinaţi transportului elevilor. „Mai exact, consiliile judeţene din ţară ar fi trebuit să primească finanţare de la stat, pentru a asigura facilităţile pentru elevi, transportul judeţean rutier fiind principala modalitate prin care elevii din România fac naveta zilnic, pentru a avea parte de o educaţie de calitate”, au precizat asociaţiile de elevi. Acestea au cerut Guvernului „să nu dea ordonanţa care va duce la abandonul şcolar a zeci de mii de elevi”, conform NEWS.RO.
Săptămâna trecută, membrii Asociației Vâlcene a Elevilor au manifestat pe treptele Prefecturii împotriva legii referitoare la reducerea de 50% pentru transportul elevilor, având în vedere faptul că, până acum, elevii au beneficiat de 100% gratuitate, conform Legii nr. 226/2020.