MARIA CERNĂTESCU, poetă și pictoriță, lansează două volume


Marți, 22 noiembrie 2022, cu începere de la orele 16.00, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, se va desfășura un eveniment cultural-artistic în cadrul căruia poeta și pictorița Maria Cernătescu își va lansa două volume, de poezie și pictură, realizate în anii 2021 și 2022: „Eu sunt apa cu tumulturi” (volum apărut în anul 2021, la Editura Letras din București) și „Stau în timp și în furtună” (volum apărut în anul 2022, la Editura Agata din Botoșani).
Cuvântul de deschidere al întâlnirii va fi rostit de prof. Gheorghe Pantelimon – președinte al Asociației Seniorilor din Educație, Știință și Cultură Vâlcea și vicepreședinte al Forumului Cultural al Râmnicului. Prof. Voichița Cernătescu va realiza „Un portret al autoarei”, iar prof. Mioara Pop va vorbi despre „Maria Cernătescu în vraja culorilor”. De asemenea, Ovidiu Cristian Dincă va vorbi despre „Semne cardinale ale liricii”, iar prof. dr. Ioan St. Lazăr va prezenta o comunicare intitulată „O poetă ce se impune”.
În cadrul întâlnirii va fi prezentat și un moment muzical, mai exact unul de romanțe, care va fi susținut de către cunoscutul și îndrăgitul interpret Gheorghe Cărbunescu. Moderatorul întâlnirii va fi pr. Nicolae State-Burluși.
Organizatorii întâlnirii sunt: Forumul Cultural al Râmnicului, Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură Vâlcea, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

Cine este Maria Cernătescu?

În rândurile de mai jos, vă prezentăm o descriere a prof. Maria Cernătescu, poetă și pictoriță:
„Vrânceancă născută în ținutul Vrancei, localitatea Jariștea, la 23 noiembrie 1952. Licențiată a Universității de Artă din București, secția Pictură, promoția 1975. Elevă a profesorului și pictorului Corneliu Baba. Debutul, în revista studențească „Amfiteatru”, cu o pictură de șevalet, ulei pe pânză, de mari dimensiuni, intitulată „Maternitate”. Ulterior, lucrarea a fost achiziționată de Muzeul Kalinderu din București.
Profesia: profesor de desen tehnic și arte vizuale la Liceul de matematică-fizică din Bălcești (1975-1985) și la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea (1986-2012). În toată perioada de profesorat a obținut peste 250 de premii, distincții, diplome naționale și internaționale alături de elevii pe care i-a pregătit (clasele V-XII).
Colaborare (emisiuni la radio, documentație de specialitate, expoziție colectivă) pentru înființarea Filialei Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Participare la expoziții colective de pictură – Râmnicu Vâlcea și București.
Apariția a două volume de poezie și pictură în 2021 și 2022: „Eu sunt apa cu tumulturi” (volum apărut în anul 2021, la Editura Letras din București) și „Stau în timp și în furtună” (volum apărut în anul 2022, la Editura Agata din Botoșani). În prezent, în lucru, un volum de poezie și unul de proză scurtă”.
Cu prilejul aniversării, pe 23 noiembrie, a unei vârste «rotunde», redacția ziarului Curierul de Vâlcea îi transmite Mariei Cernătescu multă sănătate și îi dorește putere de muncă și de creație pentru ducerea la bun sfârșit a proiectelor la care lucrează!