Maraton teatral la Ariel


Ariel, personaj shakespearian avid de libertate, în slujba lui Prospero: Creatorul, Magicianul și, în final, Eliberatorul acestuia.

Simbolul Arielului shakespearian este una dintre legăturile subtile ale parteneriatului dintre cele două teatre: Teatrul Masca din București si Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea. La rândul lor, ele slujesc Creația, Magia scenei și Libertatea de expresie.

Prilejuit de evenimentul celei de a 625-a aniversare a atestării documentare a Râmnicului, într-un hrisov al Domnitorului Mircea cel Bătrân, acest parteneriat va de­buta pe data de 19 mai, la Râmnicu Vâlcea cu spectacolele Teatrului Masca susținute în Parada medievală, apoi în scuarul Mircea cel Bătrân (Coșarii ) și în final pe scena teatrului Ariel (Canarul albastru).

 

Teatrul Masca vine duminică, 19 mai, în Râmnicu Vâlcea! Cu spectacole pentru toate vârstele:
commedia dell’arte, statui vivante şi marionete uriaşe!

 

Prezenţa la Râmnicu Vâlcea a Teatrului Masca, în luna mai, nu are nicidecum valoarea unei simple vizite de curtoazie. Ea depăşeşte deopotrivă şi semnificaţia unui turneu. Doina Migleczi, directoarea Teatrului Municipal Ariel şi Mihai Mălai­mare, managerul Teatrului Masca au stabilit împreună o strategie de colaborare care va urmări informarea periodică a partenerilor şi promovarea reciprocă a pro­duc­ţiilor artistice de valoare, schimburi de spectacole, organizări de ateliere profe­sionale de specializare şi participări la festivaluri sau proiecte de interes comun.

 

“Prezenţa noastră la Râmnicu Vâlcea este un început de drum pe care îl dorim cât mai lung şi mai productiv. Pentru ambele teatre şi pentru atât de generosul public râmnicean”, spune Mihai Mălaimare.

 

Duminică, 19 mai, de la ora 17.00, în scuarul ”Mircea cel Bătrân” Teatrul Masca va prezenta, în PREMIERĂ EUROPEANĂ ABSOLUTĂ, spectacolul ”COŞARII” în regia lui Mihai Mălaimare. Adunaţi pe acoperişul unei case, lângă un horn ciudat care fumegă şi scoate sunete ciudate, coşarii noştri se vor strădui din răsputeri, spre hazul spectatorilor, să afle ce se ascunde în spatele norului de fum care iese, din când în când, pe horn. Surpriza este deopotrivă a lor şi a spectatorilor şi de aceea nici nu o dezvăluim. Veniţi, vedeţi Coşarii, uitaţi de rele şi amuzaţi-vă! Coşarii, un spectacol de statui vivante, realizat pentru cea de a treia ediţie a Festivalului Statuilor Vivante – Masca, Bucureşti, 21-25 iunie 2013, vin mai întâi la Râmnicu Vâlcea!

 

La ora 19.30, PARADA DE MARIONETE URIAŞE cu care Teatrul Masca a cucerit Europa va însoţi Parada medievală a Râmnicului pe traseul Arhiepiscopia Râmnicului – scena Scuarul ”Mircea cel Bătrân”.

 

Iar, de la ora 21.00, la Cinematograful Ostroveni, veţi urmări cu sufletul la gură, spectacolul CANARUL ALBASTRU: un spectacol profesionist de commedia dell’arte, tandru şi optimist, menit să dezghioace sensibilitatea tinerilor şi să le adie o boare de primăvară celor mai vârstnici. Canarul este o poveste din secolul al XVI-lea, povestea de teatru şi de iubire a unei mari actriţe care a fost Isabella Andreini şi a trupei Gelosi.