La 112 sunaţi doar atunci când aveţi cu adevărat o urgenţă!


Statistica pe trimestrul II, din anul 2011, realizată de Serviciul de Teleco­mu­nicaţii Speciale  (STS) pentru jude­ţul Vâlcea arată că la Numărul Unic de Urgenţă 112 au fost primite şi tratate 68133 apeluri. Dintre acestea 24,5% au fost reale şi 75,5% false. Cele mai multe au fost transferate către Ambu­lanţă – 58,49%, Poliţie – 31,66%, Pom­pieri – SMURD – 9,28% şi Jan­dar­merie – 0,57% (statistică anexată).

Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay.

Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, adresează injurii operatoa­relor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale.

Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi.

La 112 se sună doar atunci când ai cu adevarat o urgenţă.

Informaţii de background

În domeniul informării, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale realizează campanii de educare, având ca target principal tinerii din şcoli şi turiştii români şi străini aflaţi în ţara noastră.

Eurobarometrul Comisiei Euro­pene pe anul 2011, referitor la numărul unic european de urgenţă 112, arată că România se află pe primele locuri în domeniul informării şi educării populaţiei în UE.

Specialiştii 112 şi ofiţerii de relaţii publice continuă Campania naţională referitoare la numărul unic de urgenţă. În baza unui acord de parteneriat cu Radio România, pe litoralul românesc se află în plină desfăşurare acţiuni de informare, educare şi promovare a nu­mă­rului unic de urgenţă 112 în rândul turiştilor români şi străini, în special al copiilor aflaţi în taberele şcolare din staţiunile turistice ale judeţului Constanţa.

În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România.

Numărul unic pentru apeluri de urgenţă trebuie folosit atunci cînd este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România şi întreaga Uniune Euro­peană.

Pentru mai multe informaţii con­sultaţi  www.112.ro.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale

Colonel Adrian Fulea