Judeţul Vâlcea a devenit mai bogat spiritual


• în satul Grebleşti din comuna Câineni a avut loc sfiinţirea bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” de la Mănăstirea Boia
 

Sâmbătă a fost o zi specială pen­tru locuitorii din nordul judeţului nos­tru, în satul Grebleşti din comuna Câi­neni desfăşurându-se târnosirea Mă­năstirii Boia, eveniment organizat sub înaltul patronaj al Arhiepiscopiei Râm­nicului, lăcaşul de cult urmând să poarte hramul „Acoperământul Maicii Dom­nului”. Au fost prezenţi Înaltpreasfin­­ţitul Arhiepiscop Ghe­ra­sim al Râmnicului, Preasfinţitul Pă­rinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vi­car al Arhiepiscopiei Râmnicului şi un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi care au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Boia, cu această ocazie, aducându-se racla cu moaştele sfân­tului Grigorie Decapolitul. Edificiul a fost construit în perioada 2005-2010, piatra de temelie fiind pusă sub bine­cu­vântarea Înaltpreasfinţitului Gh­era­sim al Râmnicului de către părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, din judeţul Neamţ, cunoscută faţă bisericească, plecată de curând la cele veşnice. Între anii 2011-2013, a fost pictată în frescă de către pictorii Oprea şi Andrei Pioară din Focşani. Mănăstirea Boia este o mănăstire de maici, ridicată în cinstea Fecioarei Ma­ria şi se va dovedi în mod cert un punct de reper şi sprijin pentru viaţa spi­rituală a oamenilor din nordul ju­deţului nostru, dar şi a pelerinilor ce trec pe Valea Oltului, mai ales că aceas­tă parte a judeţului nostru du­cea lipsă de un astfel de lăcaş de cult.

Mai trebuie amintit faptul că la ridicarea acestui aşezământ au con­tribuit mai multe familii iubitoare de credinţă din zona de nord a judeţului şi nu numai, precum familia Boromiz Nicolae cu fiii, fraţii Popescu Nicu, Gheorghe şi Filofteia cu fiii, familia Ure­che şi altele nu mai puţin bine­voi­toare. Toate acestea s-au petrecut sub stricta implicare şi supraveghere a MAICII STAREŢE IEROSLAVIA PO­PESCU, boişoreancă la origini. Aceas­ta, după îndeplinirea misiunii, s-a reîntors la Mănăstirea Petru Vodă să îi fie aproape părintelui Iustin Pârvu în ultimele clipe de viaţă.

Informaţiile şi imaginile ne-au fost oferite de Arhidiacon Ioan Liviu Gă­man.