IPA online pentru fermieri, acum şi din bibliotecile publice


Un comunicat oficial de presă al APIA anunţă că miercuri, 14 decembrie 2011, a fost semnat Protocolul de colaborare dintre Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA şi Fundaţia IREX România, la sediul Agenţiei, de către directorul general APIA, dl. Florin Marius FAUR şi respectiv directorul Programului Biblionet România, dl. Paul-Andre BARAN.

„Protocolul a fost încheiat pe o perioadă de doi ani şi vizează crearea şi consolidarea unui cadru instituţional care să faciliteze accesul fermierilor români, solicitanţi ai formelor de sprijin gestionate de Agenţie, la mijloacele tehnologiei moderne (Internet), în vederea digitizării online a parcelelor agricole. Astfel, părţile semnatare îşi propun facilitarea accesului fermierilor la aplicaţia IPA online, în cadrul bibliotecilor publice, precum şi creşterea, prin instruiri realizate de către experţii APIA, a capacităţii bibliotecarilor de a-i sprijini pe agricultori în acest sens.

În anul 2012, Agenţia va organiza împreună cu Biblionet sesiuni de instruire şi informare pentru bibliotecari, în toate cele 41 de biblioteci judeţene, pentru a putea oferi fermierilor informaţiile necesare completării online a declaraţiilor de suprafaţă în cadrul cererilor de sprijin pe suprafaţă SAPS.

Programul Biblionet va include peste 1500 de biblioteci (judeţene şi respectiv locale), dotate cu 6.460 de computere personale şi echipamentele aferente. Un număr de peste 2.000 de bibliotecari vor parcurge cursurile de formare.

APIA şi Fundaţia IREX Romania au colaborat şi în Campania 2011, pe baza unui acord semnat în ianuarie 2011. Astfel, peste 17.000 de fermieri au completat online, în spaţiul bibliotecilor publice de proximitate, declaraţiile de suprafaţă aferente cererilor, simplificând astfel procesul de acordare a formelor de sprijin pe suprafaţă” sună textul documentului.