Într-o organizare de excepţie, oraşul Horezu a aniversat 525 de ani de atestare documentară (2)


horezu_525_ani1Au fost 4 zile de sărbătoare, muzică şi voie bună. Cei peste 2000 de spectatori şi turişti s-au bucurat de reprezentaţii ale Teatrului de păpuşi Rm. Vâlcea, discotecă în aer liber şi o frumoasă paradă a costumelor populare, în fruntea căreia s-a aflat Fanfara “Gabriel Chaborschi” din Rm. Valcea. A urmat un spectacolul folcloric de cântece şi dansuri populare în cadrul căruia au evoluat ansamblurile: “Ciuleandra” din Topoloveni – Argeş,  “Pomul Vieţii” din Balş – Olt, “Nedeiţele” din Tomşani – Vâlcea, “Moştenitorii” din Pietrari – Vâlcea, „Domniţele” şi „Floricica” din Costeşti – Vâlcea, „Dor” din Băbeni – Vâlcea, “Brăduleţul” din Horezu – Vâlcea şi cele ale Palatului Copiilor din Drăgăşani şi Clubului Copiilor din Horezu – Vâlcea.

În programul zilei, de un real succes s-a bucurat concursul „Strâmbă roată”, tineri şi vârstnici încercându-şi talentul în modelarea obiectelor de ceramică. Standurile cu produse meşteşugăreşti din ceramică, lemn, ţesături, cusături, covoare au fost vizitate şi apreciate de numeroşi turişti participanţi le eveniment.

Într-un moment emoţionant, Primarul oraşului Horezu, domnul Fârtat Ilie, a premiat 22 cupluri care şi-au aniversat în acest an 50 de ani şi peste 60 de ani de la căsătorie şi doi tineri care a împlinit vârsta de 18 ani în preajma zilei de 5 septembrie, ziua atestării documentare a localităţii.

Sâmbătă seara, horezenii şi invitaţii lor, au dansat, au cântat şi s-au bucurat de un frumos spectacol susţinut de interpretele de muzică populară, Maria Ciobanu şi Elisabeta Turcu şi de interpretul de muzică uşoară, Gabriel Dorobanţu. Festivităţile zilei s-au încheiat cu superbe jocuri de artificii, spre bucuria miilor de participanţi.

Ziua de duminică a fost dedicată concursurilor de buggy, ATV-uri şi carturi, desfăşurate pe pista special amenajată în punctul Treapt, concursuri de biciclete pe categorii de vârstă, cros şi jocuri distractive (trasul frânghiei, alergare în saci, schi pe iarbă, skandemberg), publicul spectator fiind încântat de măiestria copiilor şi a tinerilor dornici de aventură şi adrenalină.

Campionatele de fotbal, şah, tenis de câmp şi table care s-au desfăşurat în perioada 3 – 9 septembrie s-au bucurat de o participare largă din partea publicului, câştigătorilor fiindu-le acordate premii şi diplome.

La încheierea festivităţilor, primarul Ilie Fârtat a spus: „Crearea şi dezvoltarea unor asemenea evenimente, conduce la o promovare intensă a turismului în zona depresionară Horezu, atragerea unui număr din ce în ce mai mare de turişti, dezvoltarea unor activităţi conexe în domeniul serviciilor. Mulţumesc tuturor participanţilor: reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, conducerii Asociaţiei Intercomunitare „Depresiunea Horezu”, voluntari, meşteri populari, formaţii artistice, interpreţi, colaboratori, publicului vizitator, care, împreună, au contribuit la organizarea şi desfăşurarea unui eveniment de excepţie”.