Handbalul feminin românesc continuă cu trei echipe în Cupa EHF


Week-end-ul trecut, în Cupa EHF de handbal feminin s-au desfășurat mai multe meciuri contând pentru turul secund al celei de-a doua competiții ca valoare din acest sport la nivel european. Trei echipe românești au fost angrenate în faza secundă a întrecerii, toate având șanse destul de bune pentru a se califica în turul al treilea, acolo unde Gloria Bistrița-Năsăud este deja calificată prin prisma locului trei pe care l-a obținut în sezonul trecut al Ligii Florilor românești.

Corona și Măgura au «rezolvat» calificarea din meciul tur

Corona Brașov a câștigat meciul tur, disputat pe teren propriu, contra grupării spaniole Bera Bera, scor 35-30. Sâmbătă, brașovencele pregătite de Ion Crăciun au disputat manșa retur, la San Sebastian, în Spania. Corona a fost echipa care s-a aflat în avantaj mare parte din timpul de joc, dar ibericele au reușit să treacă în avantaj pe finalul partidei. Bera Bera a obținut o victorie care părea aproape imposibilă în anumite momente ale partidei (scor 33-32), însă succesul la un gol diferență a fost insuficient pentru a o elimina pe Corona din competiție, dat fiind avantajul de cinci goluri pe care brașovencele în aveau după manșa tur.
De o dublă manșă asemănătoare a avut parte și Măgura Cisnădie. În partida tur, sibiencele s-au impus pe teren propriu la opt goluri diferență (scor 31-23) în fața grupării Galychanka din Ucraina. Sâmbăta trecută, în meciul retur de la Lvov, jucătoarele din Ucraina au reușit să se impună cu 19-14, la capătul unei partide în care apărările celor două echipe au excelat, dovadă și numărul mic de goluri. Prin prisma acestor rezultate (scor cumulat 45-42), echipa pregătită de antrenorul Alexandru Weber a obținut biletele pentru turul trei al întrecerii.
SCM Craiova, câștigătoare a acestei competiții, în vara anului 2018, a părăsit foarte timpuriu competiția în sezonul 2019/2020. Gruparea pregătită de antrenorul Bogdan Burcea a disputat ambele manșe din turul secund pe teren propriu, însă avantajul oferit de posibilitatea de a evolua de fiecare dată în fața propriilor suporteri nu a fost însă suficient pentru a aduce calificarea. În meciul de sâmbătă, SCM Craiova s-a impus, capătul unui joc destul de echilibrat, cu 26-24 în fața echipei norvegiene. Diferența de două goluri la care câștigase Craiova primul meci a fost insuficientă însă pentru a tranșa soarta calificării în favoarea grupării din Bănie. Duminică, norvegiencele au intrat mult mai motivate pe teren și au reușit o primă repriză de-a dreptul fantastică. Tertens avea un avantaj de 13 goluri la pauza meciului din manșa secundă, iar calificarea era decisă. Craiova nu a reușit în partea secundă decât să mențină această diferență de scor, nordicele câștigând astfel manșa secundă cu 33-20. În urma acestor rezultate, SCM Craiova a părăsit competiția, jucătoarele din Bănie urmând să se concentreze acum pe meciurile din campionatul intern.

Ultimul «hop» înainte de grupe: Corona va întâlni Gloria

Cele trei echipe care reprezintă handbalul feminin românesc în turul al treilea din Cupa EHF mai au de trecut de câte un singur adversar pentru a se califica în faza grupelor. Cele două manșe ale turului trei din Cupa EHF sunt programate a se disputa în prima jumătate a lunii noiembrie. Dacă vor reuși să acceadă mai departe, Corona Brașov, Măgura Cisnădie și Gloria Bistrița Năsăud își vor măsura forțele cu echipe redutabile din handbalul feminin european în faza grupelor, acolo unde fiecare echipă calificată va disputa câte șase meciuri, partidele urmând să se dispute în lunile ianuarie și februarie din 2019. În urma tragerilor la sorți care s-au desfășurat marți la sediul Federației Europene de Handbal, Corona Brașov a nimerit pe același culoar cu Gloria Bistrița, iar Măgura Cisnădie cu Rocasa Gran Canaria din Spania.