Guvernul a deschis uşa mituirilor electorale


Cilea_incruntatHotărârea de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru unele unităţi administrativ-teritoriale este cea mai elocventă mostră de finanţare clientelară şi de mituire electorală, ea definind cum nu se poate mai clar răsplata ipocriziei, obedienţei şi şantajului, după caz, promovate consecvent de către guvernanţii portocalii.

Reprezentanţii Puterii care s-au repezit să motiveze Hotărârea incriminată au afirmat că prioritatea la sumele repartizate de Guvern au avut-o administraţiile locale cu primari PDL deoarece Consiliile Judeţene cu preşedinţi de altă culoare politică le-ar fi vitregit, „sărindu-le” de pe listele cu fonduri alocate. Este o minciună care nu stă în picioare. În cele două serii de fonduri repartizate de Consiliul Judeţean Vâlcea pe parcursul primului trimestru din acest an, cele 12 primării conduse de primari PDL au primit sume egale cu cele alocate celorlalte localităţi. Acestora le-au revenit fonduri totale în valoare de 22,5 miliarde lei, adică de peste 2,2 ori mai mult decât, în marea sa mărinimie, a repartizat Guvernul, conform Hotărârii sus-amintite, localităţilor cu primari PSD.

Disproporţiile sunt strigătoare la cer. În vreme ce, cu excepţia comunei Livezi, toate celelalte localităţi cu primari din barca portocalie au primit pomană guvernamentală cu sume cuprinse între 3,7 miliarde şi 20 miliarde lei, pentru administraţiile publice locale cu primari PSD, banii din „mila Guvernului” s-au epuizat. Doar patru primării pesediste s-au bucurat de atenţia financiară guvernamentală, ele primind în total 10,6 miliarde lei vechi, adică de 6 ori mai puţin decât colegii lor pedelişti. Curată echitate, n-am ce zice!

Nu doresc să se înţeleagă cumva că aş fi invidios pe primarii „gratulaţi” de actuala Putere. Le cunosc foarte bine starea visteriei şi bugetul sărac cu care, asemenea celorlalţi, abia reuşesc să cârpească ceva din datoriile acumulate în timp. Sunt, însă, de-a dreptul siderat de favoritismele şi aranjamentele pro­movate pe criterii politice deşănţate. Pentru cumpărarea de „conştiinţe” s-au găsit bani de ordinul sutelor de miliarde de lei, în schimb Fondul de Rezervă al Guvernului a fost incapabil să suporte costul lucrărilor de deszăpezire pe care l-am solicitat prin 2 proiecte de Hotărâre de Guvern.

Concluzia este simplu de tras: Puterea actuală a deschis voiniceşte porţile mituirilor electorale!

Dr. ing. ION CÎLEA,

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea