Galacticele au cedat la debutul în grupele principale


• CS Oltchim – Rail Cargo Hungaria 22-23

Nerăbdătoare să înceapă meciurile din faza superioară a grupelor Ligii Campionilor, dar prea crispate şi temătoare în faţa unui adversar cu nimic mai presus. Astfel se poate rezuma evoluţia handbalistelor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea după jocul de duminică cu Rail Cargo, primul din cupele europene disputat în acest an.
 

Coşmarul alb din marea tricoloră


În faţa celor peste 2500 de fani care fluturau de zor steagurile tricolore oferite de sponsorul principal al campioanei României, handbalistele de la Oltchim au pornit aşa cum şi-au propus: în forţă, pentru destabilizarea adversarului „camuflat” în echipament de culoare albă şi nu în tradiţionalul verde. Însă, după zece minute de lupte crâncene, jucătoarele pregătite de Jakob Vestergaard s-au văzut rapid doborâte din galaxia lor, uriaşa Szuzsanna Tomori şi agila Nerea Peña speculând orice greşeală. Trimise în corzi de un adversar tratat parcă cu prea mult respect, vâlcencele au o tresărire de orgoliu pe finalul primei reprize, reducând la un singur gol „handicapul” ce le separase pe tabelă de vicecampioana Ungariei (9-10).

După pauză, în acelaşi decor foarte viu şi colorat, creat de multitudinea steguleţelor agitate conform „precisei” mişcări browniene, spectatorii aşteptau replica necruţătoare din partea unei echipe alcătuită din atâtea stele ale handbalului european, ce nu poate fi învinsă, chiar în propriul fief, de „scheletul” naţionalei Ungariei. Şi s-au pus pe aşteptat. Şi au tot aşteptat! Însă acest „schelet” prinsese puteri nebănuite. Tomori ducea greul, dar spaniola Peña adăugase şi strălucire. Aşa s-a ajuns la „performanţa” ca, cu zece minute înaintea ultimului „gong”, cei 200 de fani maghiari să le poată acoperi acustic pe cele aproape 3000 de glasuri ce cântaseră şi scandaseră neîncetat până în acel moment, unul în care unguroaicele aveau cinci-şase goluri avantaj.
 

Au pierdut cu demnitate


Într-un final de meci interzis cardiacilor, chimistele au încercat să recupereze ceea ce pierduseră pe parcurs. Alexandrina Barbosa, Marija Jovanovic şi Adina Meiroşu au „sunat” revenirea, atunci când se părea că este imposibil să se mai producă aşa ceva. Unguroaicele s-au clătinat în defensivă, portăriţa Abramovich a dat semne de slăbiciune, iar vâlcencele redevenite galactice făceau legea pe teren. S-au apropiat la un singur gol diferenţă, cu 15 secunde înaintea finalului. După ce balonul a fost repus la centru, l-au recuperat imediat din mâinele vlăguite ale adversarelor şi, chiar în ultima clipă, au primit o lovitură liberă. Dar zidul format de unguroaice şi distanţa mare faţă de poarta adversă au făcut ca aceasta să rămână fără efect pe tabela de marcaj, iar Rail Cargo a furnizat prima mare surpriză a actualei ediţii a Ligii Campionilor, impunându-se cu 23-22.

Privind dincolo de finalul în care s-au aflat agonizant de aproape de smulgerea unei remize preţioase şi de cei câţiva ochi care au lăcrimat pe teren şi în tribune, handbalistele Oltchimului au demonstrat în finalul partidei că rămân printre favoritele la câştigarea trofeului Ligii Campionilor. Doar nişte jucătoare de înaltă clasă au puterea de a se concentra atât de bine pe finalul unui joc în care au fost dominate şi, mai ales, ştiu să piardă cu demnitate, salutând şi apludând toţi spectatorii care au venit să se bucure de spectacolul pe care ele îl oferă.
 

Şi totuşi, ce ne-a lipsit? Oare Cristina Neagu?


Oltchimul a încheiat o săptămână cu adevărat „neagră”, care a debutat luni cu accidentarea Cristinei Neagu şi s-a încheiat duminică, odată cu înfrângerea suferită în faţa unguroaicelor de la Rail Cargo. Iar faptul că cele două evenimente s-au succedat exact în această ordine s-ar putea să nu fie întâmplător, existând posibilitatea ca primul să fii contribuit la producerea celui de-al doilea. Chiar dacă nimeni nu este în măsură să ofere un răspuns la întrebarea „putea Oltchim să învingă Rail Cargo cu Cristina Neagu pe teren?”, este evident că aportul jucătoarei din inter-stânga, poziţia sa preferată, ar fi fost cu siguranţă foarte important campioanei României.
 

„Am făcut multe greşeli”


Jakob Vestergaard, tehnicianul danez de pe banca Oltchimului, a declarat la finalul partidei că, în opinia lui, multiplele greşeli pe care le-au făcut handbalistele râmnicene au condus la acest rezultat nefavorabil. „Am făcut multe greşeli şi am ratat multe ocazii. Cred că a fost un meci foarte slab pentru echipa mea. Am revenit puţin pe final, dar nu a fost suficient”.
 

„Ne-am bătut singure”


Extrema dreapta din lotul campioanei României, Adriana Nechita, a mărturisit, la finalul partidei, că unguroaicele nu au surprins-o cu nimic, au jucat aşa cum se aştepta, iar vina pentru înfrângere aparţine handbalistelor de la Oltchim: „Ne pare rău pentru acest eşec, dar la felul în care am evoluat, nu aveam cum să câştigăm. Ferencvaros nu ne-a surprins cu nimic, ele au jucat ce ştiam, dar noi ne-am bătut singure. Sper să ne revenim în meciurile următoare. Acum e doar începutul şi nu am pierdut nimic”.
 

„Nu mă aşteptam să învingem la Vâlcea”


Aşa cum declara şi cu câteva zile înaintea partidei din prima etapă a grupelor Ligii Campionilor, antrenorul unguroaicelor de la Rail Cargo, Gabor Elek, nu se aştepta ca formaţia pe care o pregăteşte să iasă învingătoare din disputa cu Oltchim. „Nu mă aşteptam să batem la Vâlcea, chiar dacă am pregătit bine partida cu Oltchim. Cred că victoria noastră este meritată, chiar dacă ne-a fost greu pe final. Am făcut un pas important spre calificarea în semifinale, dar trebuie să rămânem concentraţi. Lupta este deschisă, a fost doar prima etapă”, a declarat după meci tehnicianul maghiar.