Fermierii ies în stradă la 1 septembrie


protest_01Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe – AGROSTAR a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, dacă statul nu va lua urgent măsuri dure împotriva evazioniştilor, va organiza proteste în stradă începând cu data de 1 septembrie a.c.

„Firmele specializate în falsuri în domeniul băuturilor alcoolice prejudiciază bugetul de stat şi atentează grav la sănătatea consumatorilor. Din cauza sărăciei şi a puterii de cumpărare scăzute, de circa 10 ori mai mică decât cea de la nivel european, foarte mulţi oameni ajung să achiziţioneze cantităţi uriaşe de băuturi contrafăcute. Reprezentanţii statului au anunţat măsuri de reformă dure, însă se pare că nu îi interesează să obţină bani dintr-un domeniu de unde s-ar face rost de fonduri într-un mod foarte uşor, respectiv prin eliminarea evaziunii din domeniul băuturilor alcoolice. La Ministerul Agriculturii zac de doi-trei ani de zile ordine de interzicere a comerţului cu băuturi contrafăcute, însă autorităţile nu reacţionează pentru a pune în practică aceste ordine. De aceea, am hotărât că, dacă autorităţile nu vor lua măsuri urgente pentru rezolvarea acestei probleme, de la 1 septembrie vom organiza acţiuni în stradă, prin cele 10 organizaţii sindicale din teritoriu”, a afirmat Nicolae Ştefan, preşedin­tele AGROSTAR.

La conferinţa de presă au participat şi Organizaţia Patronală a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice – GARANT, Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivini­colă – ONIV şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli – FNPAR.

Reprezentanţii organizaţiilor au prezentat, cu această ocazie, ultimele date din sectorul berii – produs obţinut prin fermentaţie alcoolică. Faţă de 2008, când s-a înregistrat o producţie de 20,8 milioane de hectolitri, în 2011 producţia a scăzut la 16 milioane de hectolitri, ceea ce înseamnă că industria berii a pierdut în trei ani circa 25 la sută din producţie. Fenomenul s-a concretizat în închiderea a trei fabrici, peste 2.000 de oameni pierzându-şi locurile de muncă, ceea ce a dus – în acelaşi timp – şi la pierderi semnificative la bugetul de stat.