Eugen Neață: „Am ales din prima zi de mandat să fiu deputatul care inițiază legi”


• opt ani, 237 de inițiative legislative, dintre care 113 au fost promulgate legi
În urmă cu mai bine de o săptămână, deputatul PSD, Eugen Neață a încheiat munca la cea de a treia carte despre activitatea de parlamentar. Aceasta urmează după alte două, din postura de deputat – „Despre turismul vâlcean” (2021) și „Despre comunicare și dialog” (2022). A pornit, așadar, spre tipografie volumul „Despre inițiativele mele legislative” (2024). Este o trecere în revistă, o dare de seamă, un raport amănunțit al activității parlamentarului vâlcean, Eugen Neață, în ultimii ani. Iată ce spunea autorul despre cartea sa: „Sunt deputat de Vâlcea de mai mulți ani și am avut grijă ca pe parcursul timpului să fac publică activitatea mea de identificare a problemelor pe care le întâmpină cetățenii și instituțiile în contact cu legislația în vigoare. Am folosit multiple surse de informare în acest proiect. Cetățeni întâlniți în mod cotidian, ziariști orientați în direcția nevoilor umane și a celor întâmpinate de localități, primari și alte personalități locale, antrenate în administrarea orașelor, a comunelor și a instituțiilor de orice fel.
Timp de aproape opt ani, am primit sugestii pentru modificarea unor legi și pentru inițierea altora noi. Am adunat în această perioadă 237 inițiative legislative, dintre care 113 au fost promulgate legi.
Eu am ales chiar din prima zi de mandat să fiu deputatul care inițiază legi și care contribuie la perfecționarea sistemului legislativ. Am lucrat zeci de ani în instituții ale Ministerului Afacerilor Interne și am aplicat legi în toată activitatea mea. Comunicarea directă cu oamenii m-a ajutat dintotdeauna să văd și beneficiile sociale ale legilor și imperfecțiunile unora dintre ele și consecințele pe care imperfecțiunile le produc. Orizontul funcționării legilor la nivelul societății românești s-a lărgit exponențial pentru mine în momentul în care am ales să fiu parlamentar.
 
Am văzut drepturi umane trecute cu vederea, cum sunt cele ale locuitorilor expuși zeci de ani la poluarea remanentă din zonele puternic industrializate, limitări nedrepte ale accesului la lemnul din pădurile proprii, pierderi inutile de timp și de bani pentru șoferii penalizați pe drumurile publice, obligați de lege să alerge la sute și la mii de kilometri pentru a se apăra în instanțele de judecată, limitarea inexplicabilă a suprafețelor împădurite, de interes pentru antreprenorii care doresc să investească în turismul montan, ca să dau doar câteva exemple. Toate depășite acum, ca urmare a inițiativelor mele legislative. Am văzut mai clar și mai adânc problemele cu care românii se confruntă în viața de zi cu zi și am adoptat o poziție mai critică față de legi. Așa a început și așa continuă și astăzi activitatea mea legislativă în Parlamentul României”.