E oficial: FSLI vrea SPOR DE RADIAȚII pentru dascălii care predau online!


Într-o scrisoare oficială, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care reprezintă interesele a peste 56% din personalul din învăţământul preuniversitar de stat, solicită majorarea salariilor profesorilor la nivelurile prevăzute pentru anul 2022. În plus, se mai solicită un spor pentru condiţii de muncă şi spor pentru expunere la radiaţii, acordate profesorilor care lucrează online.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ dorește și modificarea HG nr. 34/2018 astfel încât să fie prevăzut cuantumul sporului „de care trebuie să beneficieze personalul didactic care, în realizarea saricinilor de serviciu, utilizează dispozitive electronice”. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ mai solicită Executivului ca, prin bugetul pentru anul 2021, să fie alocate Ministerului Educaţiei fondurile necesare pentru cumpărarea laptop-urilor şi tabletelor pentru profesori şi elevi. FSLI mai cere Guvernului ca în bugetul pentru anul următor să fie prevăzuţi banii pentru majorarea salariilor de bază ale personalului didactic la nivelurile prevăzute pentru anul 2022 în Legea salarizării unitare (nr. 153 din 2017).
„Mi se pare absolut logic și normal să cerem Executivului spor pentru condiţii de muncă acordat personalului didactic care lucrează online în perioada pandemiei de Covid-19 dar și un spor pentru expunerea îndelungată la radiaţii acordat personalului didactic care utilizează dispozitive electronice în procesul de predare. De la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura, la nivel național, exclusiv on-line. Asta va presupune o perioada îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională. Nu înțeleg și nu văd care este problema în a solicita acești bani! Venim de acasă cu tabla, creta, catedra și băncile? NU! Dar trebuie să folosim calculatoarele personale și să ne expunem unui regim prelungit de radiații cu care nu suntem obișnuiți și nici răsplătiți? Care e logica în a acoperi dascălii toate aceste cheltuieli asumate de statul român?!”, ne-a declarat Lucian Marinescu (foto), reprezentantul FSLI în județul Vâlcea.