După Olimpiadele de Limba Română și Lectura ca Abilitate de Viață, Vâlcenii, cu brațele pline de premii


La Olimpiadele Naționale de Limba și Literatura Română și Lectura ca Abilitate de Viață, elevii vâlceni au reușit o surpriză foarte plăcută, obținând multe premii și mențiuni. Astfel, după ce anul trecut Vâlcea a fost gazda Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română și celei de Lectură ca Abilitate de Viață pentru elevii de gimnaziu, anul acesta, etapele naționale ale celor două competiții s-au desfășurat la Deva.
Lotul județului Vâlcea a fost alcătuit din cinci elevi, patru calificați la Olimpiada de Limba și Literatura Română și doi, la Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață (OLAV), eleva Alexia Dogaru calificându-se la ambele concursuri naționale. Așteptările s-au confirmat, elevii obținând următoarele rezultate:
• premiul I – Olimpiada Națională „Lectura ca Abilitate de Viață”, Ana-Maria Gruițoiu, clasa a VI-a, de la Școala Gimnazială „Anton Pann”, pregătită de profesoara Elena Spiridon;
• premiul special – Olimpiada Națională „Lectura ca Abilitate de Viață”, Alexia Dogaru, clasa a VII-a, de la Colegiul Național „Alexandru Lahovari”, pregătită de profesoara Ioniță Isabella;
• premiul III – Olimpiada Națională de Limba si Literatura Română, Crina Ilina, clasa a V-a, de la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, Drăgășani, pregătită de profesoara Elena Iordache;
• mențiune (MEN) – Olimpiada Națională de Limba si Literatura Română, Petruța Pănescu, clasa a VI-a, de la Școala Gimnazială „Take Ionescu”, pregătită de profesoara Mariana Pascaru;
• mențiune (MEN) – Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, Alexia Dogaru, clasa a VII-a, de la de la Colegiul Național „Alexandru Lahovari”, pregătită de profesoara Ioniță Isabella.
De menționat faptul că eleva Alexia Dogaru de la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” a fost calificată și a obținut premii la ambele competiții, confirmând faptul că perseverența și seriozitatea se răsplătesc întotdeauna.
Și elevii de liceu, participanți la Olimpiada Națională de Limba Română care s-a desfășurat la Alba-Iulia, s-au întors cu rezultate bune, astfel:
• mențiune (MEN) – Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, Giulia Croce, clasa a XII-a, de la de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, pregătită de profesoara Lavinia Constantinescu;
• premiu special – Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, Miruna Bărbulescu, clasa a XI-a, de la Colegiul Național „Alexandru Lahovari”, pregătită de profesoara Ioniță Isabella.
Însă, olimpiadele și concursurile naționale de limba română abia au început. Urmează să se desfășoare Olimpiada Națională de Lingvistică, la București, Concursul Național „Ionel Teodoreanu”, la Iași, Concursul Național „Cultură și Spiritualitate” (română + religie), la Suceava și Concursul Național „Cultură și Civilizație în România” (română, istorie socio-umane și religie), care se va desfășura în Râmnicu Vâlcea.
Datele prezentate ne-au fost furnizate de către Andra Bică, inspector școlar general și Adina Dobrete, inspector management școlar.