Deputatul PSD Constantin Rădulescu, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, spune că în România trebuie să avem: CABINETE MEDICALE ŞI STOMATOLOGICE ÎN TOATE ŞCOLILE!


radulescu_costi2Deputatul USL (PSD) al Colegiului Uninominal Rm. Vâlcea Sud, Constantin Rădulescu, îşi dă interesul în promovarea unui nou proiect de Lege privind medicina şcolară. Recent, parlamentarul a luat parte la lucrările Comisiei pentru Sănătate şi Familie, acolo unde a susţinut cu tărie reînfiinţarea structurii de medicină şcolară, respectiv a cabinetelor medicale şi de stomatologie în unităţile de învăţământ. Trebuie menţionat că s-a mai încercat promovarea unei astfel de legi, în vremea guvernării Boc, însă rapoartele parlamentarilor au fost respinse chiar de prim-ministrul de atunci.

Acum, deputatul Constantin Rădulescu şi colegii săi din Comisia pentru Sănătate şi Familie şi-au stabilit ca scop final promovarea acestei legi şi punerea ei în aplicare, o lege care să cuprindă toate componentele asistenţei medicale în şcoli, cu precizări exprese privitoare la educaţia sanitară, la cursurile de prim – ajutor şi la pregătirea medicului de medicină şcolară.

“Pe vremea Guvernului PDL, rapoartele au fost cu observaţie de respingere, inclusiv Emil Boc a respins proiectul de hotărâre. Consider însă că, dacă există voinţă din partea autorităţilor locale, se poate face o Lege privind medicina şcolară care să fie aplicată în şcoli. Nefericirea face ca, în anul 2013, să existe copii care nu ştiu nici măcar ce este aceea o periuţă de dinţi. Nu se face o minimă prevenţie în şcoli. Este absolut necesar ca în şcoli să avem o minimă dotare a cabinetelor medicale şi a celor stomatologice. De asemenea, consider că este necesară o prevedere legislativă privind obligativitatea cursurilor de prim-ajutor în unităţile de învăţământ. Din nefericire, trebuie să recunoaştem, în ultimii ani a crescut îngrijorător numărul actelor de violenţă în unităţile de învăţământ, precum şi a accidentelor” – susţine deputatul PSD Constantin Rădulescu.

În perioada următoare, deputatul Constantin Rădulescu intenţionează să viziteze cabinetele medicale şcolare din municipiul Rm. Vâlcea, Ocnele Mari, Băile Govora şi Mihăeşti. Parlamentarul va face o evaluare a situaţiei din fiecare unitate de învăţământ, urmând să ia contact şi cu autorităţile locale pentru a le solicita un punct de vedere.

“Sigur că voi ţine cont, în propunerile mele pentru acest proiect legislativ, de toate opiniile primarilor din judeţul Vâlcea. Susţin cu tărie că, în unităţile de învăţământ, trebuie să avem o evidenţă clară asupra stării de sănătate a elevilor. Sunt conştient că trebuie puse la punct foarte multe detalii şi în ceea ce priveşte cadrele medicale, precum şi a dotării cabinetelor medicale şcolare. Însă, repet, cu ajutorul şi voinţa autorităţilor locale, totul se poate face. Trebuie numai să vrem!”, mai precizează deputatul USL (PSD) Constantin Rădulescu.