Deputatul Constantin Rădulescu dorește ca ziua de 6 decembrie să fie declarată liberă


radulescu_costi2Reprezentantul Colegiului nr. 2 Râmnic Sud în Parlamentul României, Constantin Rădulescu, a depus recent, în Biroul Permanent al Senatului, spre dezbatere și aprobare, o propunere legislativă privind modificarea  art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii. Această lege reglementează zilele libere acordate pe parcursul anului calendaristic, deputatul vâlcean dorind ca, pe această listă, să se regăsească și ziua în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae. Prezentăm, mai jos, expunerea de motive, cu care deputatul Constantin Rădulescu și-a argumentat propunerea privind modificarea legii amintită anterior.

„Apreciem că poporul român are foarte mare nevoie de solidaritate, unitate şi încurajare, iar valorile creştine ajută considerabil la întărirea acestor deziderate.

În religia creştin ortodoxă, la 6 decembrie este cinstit Sfântul Nicolae, al cărui nume este purtat de milioane de creştini. În România, numele de Nicolae, format din cuvintele greceşti nike = victorie, biruinţă şi laos = popor, „om ce face parte dintr-un popor victorios”, cu toate derivatele lui – Nicu, Nae, Năică, Nicoleta, Niculina etc. – este purtat de cca. 811.000 de persoane.

Sfântul Ierarh Nicolae este cel mai cunoscut sfânt al Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, datorită multelor minuni săvârşite, atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa, fiind supranumit „Făcătorul de minuni”, păstrând în acelaşi timp şi rolul de Moş pentru copii. De altfel, Sfântul Nicolae este protectorul copiilor şi al săracilor, dar şi al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor şi al călătorilor, al fetelor nemăritate şi al mireselor şi, în mod special, al copiilor mici. Indiferent pe cine întrebi, îţi poate spune despre el că este sfântul care aduce daruri. Noaptea dinaintea zilei de 6 decembrie este cunoscută ca fiind noaptea darurilor. Este momentul în care vine „Moş Nicolae”.

Acest mult-iubit sfânt a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie, pentru că aceasta este ziua trecerii Sfântului Nicolae la cele veşnice şi ziua în care el i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe cei trei tineri nevinovaţi aflaţi în temniţă, care urmau să fie omorâţi a doua zi”.